Η συγνώμη επιβάλλεται…

Πολλοί πήραν αψήφιστα το γεγονός της αποβολής των μαθητών από Λύκειο της περιοχής του Γέρακα στην Αττική , γιατί τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» την ώρα της παρέλασης…
Μπορεί η αποβολή να είχε ως επιχείρημα την ανυπακοή των μαθητών, αλλά κακά τα ψέματα αυτό ήταν η αφορμή. Η αιτία είναι το επουσιώδες. Γιατί το απήγγειλαν δηλαδή.
Πρόκειται για κάτι καινοφανές… Ο Κος Δρίτσας δήλωσε ότι «όποιος επιλέγει να τραγουδάει το συγκεκριμένο παραδοσιακό εμβατήριο είναι καθαρά πολιτική επιλογή»


Δηλαδή σύμφωνα με τον Κο Δρίτσα στην Ελλάδα θα πρέπει να ακούγονται μόνο τραγούδια τα οποία είναι εύηχα-καλόηχα και σύμφωνα με τις δίκες του ιδεολογικές προτιμήσεις, διαφορετικά ανήκουν σε αντιφρονούντα δημιουργό και ως αυτού δαχτυλοδειχτούμενο ή ακόμη χειρότερα καταδιωκόμενο για συνταγματική εκτροπή.
Άκρως επικίνδυνη και ιταμή θέση όχι απλά για την συνοχή μας σαν κράτος αλλά και σαν άτομα ξεχωριστά με τις όποιες δημοκρατικές απόψεις μπορεί να έχει ο κάθε ένας από εμάς.
Τέτοιου είδους λογοκρισίες αναπτύχτηκαν στα χρόνια της χούντας , όταν πολλοί καλλιτέχνες αναγκαζόταν στην ουσία να γράψουν μόνο ερωτικά τραγούδια (Το «Υπάρχω» του Καζαντζίδη ήταν ένας από αυτούς) για να μην λογοκριθούν ή ακόμη χειρότερα κατηγορηθούν ως επαναστάτες κατά του χουντικού καθεστώτος.

Και φυσικά αυτό θα έχει και προεκτάσεις και σε άλλες καλλιτεχνικές εκφάνσεις όπως τα βιβλία, τα εικαστικά, Κινηματογραφικά κτλ. Σειρά βεβαίως θα πάρει και η απαγόρευση της έπαρσης σημαίας σε κυβερνητικά κτήρια η ακόμη και η επίδειξή της από αθλητές που διακρίθηκαν σε παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις. (Ο Έλληνας Υπέρ-αθλητής Λευτέρης Πετρούνιας ας πούμε, θα θεωρείται αντιφρονούντας , ακροδεξιός ή και φασίστας , γιατί κρατάει και επιδεικνύει «προκλητικά» την Ελληνική σημαία )Δυστυχώς πολλοί από αυτούς που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις εκφράζονται ορμώμενοι από μια μνησικακία που πηγάζει από τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και ίσως και παλιότερα … Και κακά τα ψέματα σε έναν εμφύλιο δεν υπάρχουν ήρωες . Δεν υπάρχει τίποτα που να προσθέτει σε ένα λαό σε ένα κράτος σε ένα έθνος…


Οι εκλεγμένοι άρχοντες δεν μπορούν και δεν πρέπει να λειτουργούν εκδικητικά και μάλιστα με ιλαρό ύφος, για κανέναν «αντιφρονούντα» και σε όποιον τολμήσει να έχει διαφορετική άποψη από αυτούς. Και μάλιστα άποψη απολύτως και σύμφωνα με τα δημοκρατικές αξίες και ιδεώδη.
Οι καθηγητές μας οι δάσκαλοι μας δεν θα πρέπει επίσης να εκφράζονται έχοντας φορέσει κομματικά και ιδεολογικά γυαλιά η ακόμη χειρότερα φορώντας στρατιωτική περιβολή και διατάσσοντας αποβολές για συμπεριφορές που αυτοί θεωρούν αντίθετες προς αυτούς ιδεολογικά…


Πρόκειται για τεράστιο λάθος που μας οδηγεί ολοταχώς σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας..
Θα πρέπει άμεσα οι ίδιοι να ανακαλέσουν την ατυχή και εμπαθή τους απόφαση και να ζητήσουν συγγνώμη, όχι από τους μαθητές αλλά από ολόκληρη την κοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.