Λαχανοντολμάδες στην «Φούρκα»

Οι λαχανοντολμάδες της Κας Αλεξάνδρας Δάρδαλη στα Σιάτιστα της Κοζάνης, είναι θεσπέσιοι, είναι μοναδικοί….

Τα υλικά μας:

 

1 κούπα του τσαγιού ρύζι καρολίνα

Ρίγανη

Ξυνό

Μαύρο πιπέρι

Κόκκινο πιπέρι

Μπαχάρι

Αλάτι

1 κρεμμύδι

1 ποτήρι κρασιού τοματοπολτός

1 λάχανο μεσαίο

Ελαιόλαδο

Πρώτα πρέπει να βράσουμε το λάχανο μας. Στην ουσία ζεματίζεται για να μπορέσει να μαλακώσει για να πλάθετε εύκολα. Δεν το κρατάμε πολύ ώρα στην φωτιά περίπου 20 λεπτά. Το βγάζουμε παίρνουμε τα φύλα τα ανοίγουμε και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Σημαντικό να μην πετάξετε το νερό όπου έβρασαν γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε.

Μετά πρέπει να φτιάξουμε το κιμά ο οποίος είναι μισό μοσχάρι και μισό χοιρινό. Παίρνουμε ένα μπολ βάζουμε το κιμά μέσα και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μας. Το βάζουμε μέσα μαζί με το ρύζι. Ρίχνουμε λίγο ρίγανη, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, ξινό, το μισό ποτήρι τοματοπολτό, αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Το ζυμώνουμε καλά.

Στην συνέχεια παίρνουμε μία κατσαρόλα και στρώνουμε κάτω φύλλα από το λάχανο μας και καλύπτουμε όλη τη βάση της για να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες όταν βράζουν.

Κατόπιν παίρνουμε ένα φύλο από το λάχανο το οποίο θα πρέπει να έχει το μέγεθος περίπου μίας παλάμης. Το ανοίγουμε στο χέρι μας παίρνουμε λίγο από τον κιμά (1 κουταλιά της σούπας) το βάζουμε στο κέντρο και τυλίγουμε για να φτιάξουμε τον ντολμά. Όταν το τυλίξετε θα πρέπει να το πιέσετε αρκετά και με τα δύο σας χέρια για να σφίξει ώστε στο βράσιμο να διατηρήσει το σχήμα του. Είναι βασικό αυτό. Φτιάχνουμε τόσα ώστε να καλύψουμε μία σειρά μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, μπαχάρι, και ξινό.

Βάζουμε από πάνω φύλλα από το λάχανο που περίσσεψε για να σκεπαστούν εξ ολοκλήρου. Ρίχνουμε και το ζουμί όπου έβρασε πριν το λάχανο μας μέχρι να σκεπαστούν επίσης από το υγρό οι λανανοντολμάδες , προσθέτουμε ακόμη λίγο ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο ντοματοπολτό.

Τέλος βάζουμε και ένα πιάτο σαν καπάκι από πάνω και το βάζουμε να βράσει.

Εδώ ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι το βράσιμο θα είναι στην αρχή δυνατό και κατόπιν θα το χαμηλώνουμε σιγά σιγά. Συνολικός χρόνος βρασίματος περίπου 85 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμοι αφαιρούμε το πιάτο μας και σερβίρουμε σε ένα ρηχό πιάτο προσεκτικά να μην χαλάσει το σχήμα τους. Προσθέτουμε απλά λίγο λεμόνι και είναι έτοιμοι να τους απολαύσουμε.

Φτιάξτε αυτή την συνταγή, πραγματικά αξίζει και θα εντυπωσιαστείτε από την νοστιμάδα της.

Μεσογειακό πιάτο που συνδυάζει φυτικές ίνες με πρωτεΐνες. Ότι καλύτερο δηλαδή για το οργανισμό και το στομάχι σας.

 

Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.

 

ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ:Ταβέρνα Φούρκα, Σιάτιστα, Κοζάνης
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.