Όχι η ηλιθιότητα….

Ένας από τους φιλοσόφους της αρχαίας Αθήνας ο οποίος και θαυμάζω είναι ο Σωκρατικός Αθηναίος , Αντισθένης, θεμελιωτής στην ουσία της λεγόμενης και κυνικής φιλοσοφίας…
Αργότερα ακολούθησαν και άλλοι το κίνημα αυτό όπως ο Διογένης ο Κράτης κτλ…
Πολλοί μάλιστα λένε ότι το είδος αυτό της προσέγγισης και στάση ζωής εν γένει δεν περιείχε το θεωρητικό στοχασμό των μεγάλων φιλοσοφικών σχολών της αρχαιότητας, όμως εγώ διαφωνώ…
Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου οι συνεχιστές και λάτρεις του κινήματος αυτού είχαν μια διαχρονική συνέπεια και αυτό που τους χαρακτήριζε ήταν η συμφωνία των πράξεων με τις αρχές και τους λόγους τους…


Η ζωή των κυνικών φιλοσόφων ήταν πολύ απλή, ο Διογένης κοιμόταν συνέχεια έξω και όπου έβρισκε ενώ κάποιοι τους χαρακτήριζαν αντάρτες τις διανόησης. Δεν πίστευαν συνήθως σε κάποια κρατούσα θρησκεία και γενικά ήταν δύσπιστοι προς τα θρησκευτικά τελετουργικά…
Είχαν αυτή την στάση ζωής και αυτή κρατούσαν μέχρι τέλους….
Κάποιος θα έλεγε ότι ήταν και οι «Αριστεροί» της εποχής…
Ας πούμε ότι ήταν έτσι. Για χάρη της συζήτησης…
Βλέπετε εσείς καμία σχέση των σημερινών αριστερών με εκείνο το φιλοσοφικό κίνημα των ιστορικών κλασικών χρόνων?
Είναι ιεροσυλία μόνο η σύγκριση με δαύτους?
Τα πιστεύω και οι θέσεις που τα κρατούσαν μέχρι τέλους , υιοθετήθηκαν από κάποιον σημερινό που θέλει να τον αποκαλούν αριστερό που πιστεύει στην ισότητα την ελευθερία και την ευδαιμονία?
Μήπως τελικά υποκρύπτεται η ιδεολογία του διεθνισμού η οποία υποβόσκει έτοιμη να εκδηλωθεί σε κάθε ευκαιρία η αφορμή…
Και καλά ο διεθνισμός είναι μια στάση, μια άποψη που πιστεύουν κάποιοι και είναι δικαίωμα τους… Και ίσως σε ένα αγγελικά πλασμένο κόσμο να ήταν και το ιδανικότερο να ζουν όλοι οι λαοί ειρηνικά μεταξύ τους .
Ο Αντισθένης πολέμησε στην μάχη της Τανάγρας υπερασπιζόμενος την Αθήνα και έδωσε μάλιστα αφορμή στο Σωκράτη να πει ότι «δεν είναι δυνατόν ένας τόσο γενναίος άνθρωπος να έχει γεννηθεί από δύο Αθηναίους»
Αλήθεια ο Σωκράτης δεν ήταν δημοκράτης? Ο Αντισθένης που πολέμησε για την τότε πατρίδα του δεν ήταν δημοκράτης? Όλοι αυτοί ήσαν πατριδοκάπηλοι και φασίστες?
Το να θέλεις να υπερασπιστείς την χώρα σου σε κοινωνικό και ιστορικό επίπεδο, σε ανάγει εξ ορισμού πλέον σε ακροδεξιό? Ποιος διακηρύττει ότι υπερασπίζοντας τα δίκαια της πατρίδος σου δεν υπερασπίζεσαι ταυτόχρονα και τα εργασιακά δικαιώματα που έχεις κατακτήσει με αγώνες και θυσίες? Πως μπορεί κάποιος να φοράει τέτοιου είδους ιδεολογικές παρωπίδες?
Η αντιφατικότητα και η υποκρισία μέχρι που θα φτάσει στις μέρες μας? Εκλέχτηκαν κάποιοι για να υπερασπιστούν την χώρα μας, κάποιοι οι οποίοι δεν πιστεύουν στο έθνος κράτος? Και μάλιστα εκλέχτηκαν εκκωφαντικά και πείθοντας κόσμο ότι λίγο ως πολύ θα συμπεριφερθούν ως μελλοντικοί Μακεδονομάχοι… Τέτοια κοροϊδία..Τέτοια δημαγωγία? Τέτοια καφρίλα?
Όχι δεν πάει έτσι… ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από διχαστικές αντιλήψεις …Δεν έχει ανάγκη από ιδεοληψίες…. Δεν έχει ανάγκη ούτε από υπερπατριώτες…
Ο κόσμος θέλει αλήθειες… Θέλει απλά πράγματα στην ζωή του…. Θέλει να τιμά τις παραδόσεις του και οι άλλοι να σέβονται τον πολιτισμό του..Έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως!
Θέλει κάποιον κυνικό φιλόσοφο να του δείξει το δρόμο αυτό… Να του πει ότι η ζωή δεν είναι μόνο τα υλικά αγαθά… Πάνω απ όλα είναι η αγάπη και η ειρηνική συνύπαρξη με τον συνάνθρωπο… Είναι η δημοκρατία..Η ανεκτικότητα… ο αμοιβαίος σεβασμός προς την διαφορετικότητα… η δίκαια υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και της πατρίδας ως τόπος ως ατμομηχανή σταθερότητας και πολιτισμού…. Όχι όμως και η ηλιθιότητα… Όχι η ηλιθιότητα….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.