Η Νάουσα φημίζεται για την πολύ νόστιμη πέστροφα καθώς από την περιοχή περνάει ο ποταμός Αραπίτσας ο οποίος έχει πεντακάθαρα νερά.
Τα υλικά μας:
1 πέστροφα 450-500γρ
Αλάτι
Πιπέρι
Φρέσκια Ρίγανη
Για την σάλτσα:
½ κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
Μουστάρδα
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Καταρχήν θα πρέπει κα καθαρίσετε καλά την πέστροφα η οποία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό φρέσκια. Κατόπιν θα πρέπει να την ανοίξετε κατά μήκος στα δυο ξεκινώντας με το μαχαίρι σας από το κεφάλι και ακολουθήτε την ραχοκοκαλιά. Προσοχή γιατί γλιστράει.
Όταν την ανοίξουμε και γίνει σαν φέτα μπροστά μας ρίχνουμε αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγο ρίγανη. Τώρα θα πρέπει να την ψήσουμε στην σχάρα η οποία πρέπει να έχει πολύ δυνατή φωτιά. Αφού την λαδώσουμε λίγο την τοποθετούμε με την πέτσα της να κοιτάζει προς τα κάρβουνα. Στο ψήσιμο δεν θέλει πολύ ώρα ενώ θα πρέπει να την γυρίσουμε τρεις φορές στην διάρκεια.
Ανάλογα με το πως την προτιμάτε από 8 έως 12 λεπτά. Την ώρα που ψήνετε μπορείτε να ετοιμάσετε την σάλτσα (λαδολέμονο). Σε ένα μπολάκι βάζουμε 2 κουταλιές μουστάρδα λίγο λεμόνι και λιγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε.
Εάν είναι πολύ πηχτό προσθέστε λίγο λεμόνι ακόμη. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ ρευστό όμως για να μπορεί να «αγκαλιάσει» το ψάρι. Όταν είναι έτοιμη η πέστροφα την τοποθετούμε σε ένα μακρόστενο πιάτο και περιχύνουμε από πάνω με το λαδολέμονο.
Γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη.
Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.