Σταυρούπολη-Νέστος-Τοξότες

▪Σε εορταστικό κλίμα οι δυο επόμενες εκπομπές μας. Ωστόσο η γιορτινή ατμόσφαιρα και τα αβυσσαλέα συναισθήματα δεν θα πρέπει να μας κάνουν να ξεχνούμε. Γιατί όποιος ξεχνά καλείτε να ξαναζήσει την ιστορία του.
Για εμάς η μνήμη είναι κάτι το ξεχωριστό. Όπως και για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Οι έλληνες ποντιακής καταγωγής δεν ξεχνούν. Και δεν πρέπει να ξεχάσουν. Οι πόντιοι δεν έχουν τόπο, έχουν μνήμες. Τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν.
▪Δεν αρκεί κάποιοι να βαυκαλίζουν δημαγωγώντας υποσχόμενοι για το τι μέλλει γενέσθαι, με την αναγνώριση της γενοκτονίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς με αυτό πρέπει να ασχοληθεί το σύνολο του ποντιακού ελληνισμού. Όχι μεμψιμοιρώντας, ούτε με εκδικητικές μνησίκακες βλέψεις. Αλλά με ουσία, παρουσιάζοντας ακλόνητα επιχειρήματα και προπαντός με ομόνοια και ομοψυχία.
Ξεκινάμε λοιπόν αυτή την εβδομάδα με το 1ο αφιέρωμα μας στον ποντιακό ελληνισμό.

▪Το Ταξίδι μας ξεκινά από μια υπέροχη περιοχή. Το δασικό χωριό Ερύμανθος Ξάνθης. Εκεί όπου νομίζεις ότι έχουν γεννηθεί οι Νεραΐδες και τα Ξωτικά. Η 2η μας στάση είναι το χωριό Σταυρούπολη. Χαρακτηρισμένο σαν παραδοσιακός οικισμός με πολλά κτήρια τα οποία χαρακτηρίζει η λαϊκή αρχιτεκτονική της Ξάνθης του 19ου αιώνα. Εκεί βρίσκεται και το Λαογραφικό μουσείο με εξαιρετικά εκθέματα του Κου Σταύρου Καραμπατζάκη.
Συνεχίζουμε με μια στάση στο χωριό Κρωμνικό, το οποίο και εγκαταλείφθηκε από τους Έλληνες του Πόντου την δεκαετία του 1960. Μόνο ερείπια και μνήμες έχουν μείνει.
Δεν θα μπορούσαμε να μην δεν περπατήσουμε στα Τέμπη της Ξάνθης και το μονοπάτι του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νέστο και την περιοχή Γαλάνη. Απίστευτο θέαμα σε ένα μέρος όπου η γαλήνη συναντά την ομορφιά.
▪Το χωριό Τοξότες είναι η περιοχή όπου το ταξίδι μας τελειώνει. Ένα χωριό με βαριά ιστορία, Ένα χωριό που δέχτηκε τους περισσοτέρους ανθρώπους από τις περιοχές του πόντου όπως είναι η Τραπεζούντα η Κερασούντα η Αργυρούπολη η Σαμψούντα και άλλες.
Ένα χωριό που παρ όλες τις δύσκολες συνθήκες του μεσοπολέμου αλλά και την περίοδο της κατοχής κατάφερε να σταθεί στα πόδια του. Εκεί ζουν και κάποιες οικογένειες Ελλήνων μουσουλμάνων και παρά την θρησκευτική διαφορετικότητα, η συγκατοίκηση είναι αγαστή και μειλίχια.
Εκεί μάθαμε για την Ιστορία του χωριού από την Κα Βούλα Καρασακαλίδου, γευτήκαμε νοστιμότατα εδέσματα από τις γυναίκες του χωριού και φυσικά χορέψαμε ποντιακά τραγούδια.
▪Όλα αυτά θα τα δείτε προσεχώς απ’ όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς όπου προβάλετε η εκπομπή μας .
▪Να ευχαριστήσουμε φυσικά τον Κο Καραγιαννιδη Θανάση για την φιλοξενία στο Δασικό χωριό Ερύμανθου. Τον Κο Βασίλη Καραμπατζάκη για την ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο Σταυρούπολης.
▪Τον Πολιτιστικό φυσιολατρικό σύλλογο Τοξοτών Ξάνθης και ιδιαίτερα την πρόεδρο Κα Βούλα Καρασακαλίδου για την βοήθεια της και τις ιστορικές αναφορές.
Τις κυρίες που μαγείρεψαν και παρουσίασαν τα υπέροχα εδέσματα , τον χοροδιδάσκαλο Κο Συμιντηρίδη Κώστα και όλο το χορευτικό τμήμα , τους μουσικούς Συμεών Αναστασιάδη στην Λύρα και τον Τσιλιγγαρίδη Μιχάλη στο Νταούλι.
▪Τέλος τον Κο Μπάμπη Λεπτοκαρύδη για την ουσιαστική βοήθεια του στην εκπομπή και τον υπέροχο ξενώνα «Νεφέλες του Νέστου» για την φιλοξενία.

▪Όλοι εμείς μαζί για τα μάτια σας μόνο σε μια πανδαισία μουσικής, όμορφων τοπίων αλλά και βαριάς Ιστορίας…
▪Μην την χάσετε με τίποτα!!!!

▪Σκηνοθεσία-Παραγωγή-Παρουσίαση –Αδαμίδης Βασίλης
https://www.facebook.com/vasilis.adamidis.5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.