Η κα Ελένη Σανιδά, οικοδεσπότρια στο Καφέ/Εστιατόριο «Το Σπιτάκι» στο Λιτόχωρο Πιερίας μας παρουσίασε μια αγαπημένη της Μικρασιάτικη συνταγή
Τα υλικά μας:
Μαρούλι
Πελτές Ντομάτας
Κόκκινο πιπέρι
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Μαϊντανός
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Σπανάκι
Ζυγούρι
Ελαιόλαδο
Θέλουμε αρκετές ποσότητες από τα λαχανικά μας.
Πρέπει να ψιλοκόψουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι μας, όπως της φωτογραφίας και το ίδιο πρέπει να κάνουμε με το μαρούλι. Μπορούμε εντωμεταξύ να βράσουμε το ζυγούρι μας για μία ώρα σε μία κατσαρόλα.
Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το μαρούλι, το φρέσκο κρεμμύδι, το σπανάκι(μπορούμε να το ζεματίσουμε για ένα περίπου λεπτό), τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι. Ανακατεύουμε για λίγο…
Μόλις βράσει το ζυγούρι το κατεβάζουμε από την φωτιά και παίρνουμε δυο μεγάλες κουτάλες από τον ζωμό και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Στο τελευταίο ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ και ανακατεύουμε καλά.
Αυτό το μείγμα το προσθέτουμε μέσα στην λεκάνη με τα υλικά μας μαζί με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πάλι.
Κατόπιν σε μια γάστρα η ένα πήλινο ταψί ρίχνουμε όλα τα υλικά από την λεκάνη και προσθέτουμε το κρέας ανάμεσα στα λαχανικά… Προσθέτουμε προορατικά εάν θέλουμε λίγο από το ζουμί στο οποίο βράσαμε το κρέας.
Το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Σερβίρουμε σε ένα ρηχό πιάτο.
Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.