Ο Σεφ και βοηθός της εκπομπής μας Ηρακλής Ασπρίδης σας προτείνει
Τα υλικά μας:
2 μελιτζάνες μεγάλες
1 κουταλιά ντοματοπολτό
Δαφνόφυλλα
1 ξύλο κανέλας
Πιπέρι σε κόκκους
Γαρύφαλο,
αλάτι,
ρίγανη φρέσκια
Μοσχοκάρυδο
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη
60γρ αλεύρι
1/3 ματσάκι μαιντανό
1 μέτριο κρεμμύδι,
1 σκελίδα σκόρδο
4 στήθη από κοτόπουλο
100γρ φρέσκο βούτυρο
Ελαιόλαδο
500 ml γάλα
200 ml ζωμό κοτόπουλο
Ξύδι Βαλσάμικο
Ξεκινάμε κάνοντας την μπεσαμέλ. Βάζουμε λίγο βούτυρο στην κατσαρόλα προσθέτουμε και λίγο λάδι και το αφήνουμε μόνο να ζεσταθεί όχι να κάψει. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί. Χαμηλώνουμε την φωτιά και βάζουμε το αλεύρι ανακατεύοντας πολύ γρήγορα και προσθέτουμε το γάλα(περίπου 350 ml) σιγά σιγά ανακατεύοντας συνέχεια. Τελειώνουμε προσθέτοντας μια πρέζα αλάτι. Το υπόλοιπο γάλα θα το χρησιμοποιήσουμε στο τέλος.
Στην συνέχεια,
Τρυπάμε κα ψήνουμε την μελιτζάνα στη σχάρα έτσι ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά που έχει σε δυνατή φωτιά και να παραμείνει άσπρη εσωτερικά. Όταν ψηθεί την κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι παίρνουμε όλη την μαλακή ψίχα της μελιτζάνας και πετάμε την εξωτερική φλούδα. Την πατάμε λίγο να μαλακώσει και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο το σκόρδο και το μείγμα της μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε.
Τα ανακατεύουμε με μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο και λίγο μοσχοκάρυδο προαιρετικά, έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν και το βάζουμε στην άκρη.
Κατόπιν,
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την φρέσκια ντομάτα. Κόβουμε το στήθος κοτόπουλο με πέτσα η χωρίς όπως το προτιμάει ο καθένας σε κομμάτια, τα αλατίζουμε και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι για να ροδοκοκκινίσουν στο σωτάρισμα και να χυλώσει η σάλτσα. Τα σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Αφού ροδοκοκκινίσουν προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον ντοματοπολτό, την ντομάτα κονκασε και βάζουμε τα μπαχαρικά. Ένα ξυλάκι κανέλα, ένα δαφνόφυλλο, 2-3 γαρύφαλλα και 4-5 κόκκους πιπέρι.
Κατόπιν προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου και το σκεπάζουμε χαμηλώνοντας την φωτιά και το αφήνουμε για περίπου 45 λεπτα .
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μείγμα της μπεσαμέλ με μελιτζάνα που ετοιμάσαμε με το υπόλοιπο γάλα που έμεινε και το ανακατεύουμε λίγα λεπτά έτσι ώστε να γίνει ομοιόμορφος ο πουρές και σερβίρουμε με το στήθος κοτόπουλο.
Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.