Μια κλασική συνταγή θα λέγαμε, έτσι όπως σερβίρεται στο εστιατόριο πολυχώρος “Γεράνια” στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας.
Τα υλικά μας:
1200γρ κότσι χοιρινό
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Ρίγανη φρέσκια
Πιπέρι
1 πιπεριά κόκκινη
2 πιπεριές πράσινες
Δεντρολίβανο
Κόκκινο κρασί ξυνόμαυρο
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
Θα χρειαστούμε και ένα πήλινο σκεύος με καπάκι για το φούρνο.
Πρώτα θα πρέπει να σωτάρουμε το κότσι. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Μέχρι να κάψει μπορούμε να κόψουμε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές βγάζοντας τους σπόρους αλλά και το κρεμμύδι. Όταν κάψει το λάδι βάζουμε το κότσι μέσα για να σωταριστή.
Δεν το αφήνουμε πολύ ώρα αλλά λίγο να θωρακίσει από έξω. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε ένα πήλινο σκεύος το οποίο κλείνει με καπάκι.
Στην συνέχεια στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε για να σωταριστή. Προσθέτουμε και τις πιπεριές αλλά και λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Δεν τα αφήνουμε να τηγανιστούν αλλά μέχρι να «μαραθούν» Μετά από λίγο σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε κατόπιν το δεντρολίβανο. Το κατεβάζουμε από την φωτιά και όπως είναι μαζί με το λάδι το ρίχνουμε μέσα στο πήλινο σκεύος στο οποίο είχαμε βάλει μέσα το κότσι.
Προσθέτουμε και λιγο νεράκι.
Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο για περίπου μιάμιση ώρα σε μέτρια φωτιά.Ελέγχουμε ανά 15 λεπτά περίπου και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε ένα ρηχό πιάτο.
Περιχύνουμε με λίγο από τα λαχανικά και το ζουμάκι.
Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.