Ένα σίγουρα σπάνιο πιάτο με το οποίο σίγουρα θα εντυπωσιάσατε τους καλεσμένους σας. Από το εστιατόριο brasserie «Ξανθίππη» για όλους εσάς.
Τα υλικά μας:
1 κιλό σπάλα μοσχαρίσια (κομμένη σε μικρά κομμάτια, βρασμένη)
1 Ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 πιπεριές κέρατο πράσινες
Πιπέρι κόκκινο και μαύρο
1 Καρότο
Μιξ τυρών(φέτα, κεφαλοτύρι, γκούντα)
Αμπελόφυλλα
½ ποτήρι λευκό κρασί
Σάλτσα μοσχαριού
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το βάζουμε να κάψει. Προσθέτουμε φρέσκο κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και το καρότο και τα προσθέτουμε και αυτά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι το μαύρο και κόκκινο πιπέρι. Τα αφήνουμε για λίγο .
Στην συνέχεια προσθέτουμε το μοσχαράκι τα αφήνουμε για περίπου 3 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μετά από λίγο προσθέτουμε και το μιξ τυριών το οποίο είναι τριμμένο. Όχι μεγάλη ποσότητα περίπου μισό μπολ .
Τα αφήνουμε αυτά πάνω σε μια μέτρια φωτιά και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να φτιάξουμε την βάση για να δημιουργήσουμε τον αμπελουργό μας. Περνούμε ένα πήλινο δοχείο(μπορείτε να βρείτε από παραδοσιακά γιαούρτια)και τοποθετούμε στον πάτο ένα μεγάλο αμπελόφυλλο.
Στην συνέχεια ντύνουμε το δοχείο κατά κάποιο τρόπο με αμπελόφυλλα περιμετρικά αφήνοντας ένα μικρό περίσσευμα προς τα έξω για να μπορέσουμε να σκεπάσουμε την γέμιση και να γίνει ένα μεγάλος και στρόγγυλος σαρμάς. Είναι θα λέγαμε κάτι σαν φωλιά πουλιού. Το γυαλιστερό μέρος τους αμπελόφυλλου από το έξω μέρος. Μετά από περίπου 10 λεπτά η γέμιση είναι έτοιμη. Θα πρέπει να έχει τραβήξει τα υγρά μέσα στο τηγάνι.
Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζουμε την «φωλιά» που έχουμε φτιάξει μέχρι επάνω. Σκεπάζουμε με ένα αμπελόφυλλο και τυλίγουμε τις άκρες από τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα προς τα μέσα. Στην συνέχεια παίρνουμε ένα μεγάλο πιάτο το βάζουμε επάνω στο πήλινο δοχείο και το αναποδογυρίζουμε για να βγει από το πήλινο ο αμπελουργός μας.
Προσθέτουμε την σάλτσα μοσχαριού (μπορείτε να την φτιάξετε παίρνοντας το ζωμό από την βρασμένη σπάλα και λίγη ντομάτα) και λίγο ακόμη από το μιξ τυριών.
Μπορείτε να το συνοδέψετε με λίγο ρύζι εμείς όμως σας προτείνουμε να κρατήσετε το μεσογειακό του χαρακτήρα και να το γευτείτε μόνο του.
Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.