Η παράδοση στα Σιάτιστα της Κοζάνης συνεχίζεται με την πολύ νόστιμη χωριάτικη τυρόπιτα που μας παρουσίασε η Κα Αλεξάνδρα Δάρδαλη στο εστιατόριο «Φούρκα»
Τα υλικά μας:
Για τα φύλλα:
1 κιλό αλεύρι
500ml νερό
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 πρέζα αλάτι
Για την γέμιση:
3 αυγά(Φάρμα Μπεκίαρη ελευθέρας βοσκής)
250γρ φέτα παραδοσιακή Σιάτιστας
½ κούπα βούτυρο φυτικό
½ κούπα ελαιόλαδο
Πρώτα πρέπει να φτιάξετε την ζύμη οπότε και θα πρέπει να ανακατέψετε καλά σε ένα μπολ όλα τα υλικά μας και να το αφήσετε για λίγο να «ξεκουραστεί» που λέμε πριν ξεκινήσετε να το ανοίγετε με τον πλάστη.
Στην συνέχεια πρέπει να ανοίξουμε τα φύλλα μας προσεκτικά να μην σπάσουν θα πρέπει όμως να είναι αρκετα λεπτά και στρόγγυλα. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και το βουτυρώνουμε. Μετά στρώνουμε τα πέντε πρώτα μας φύλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
Κατόπιν παίρνουμε την φέτα την τρίβουμε και προσθέτουμε μέσα τα αυγά. Τα ανακατεύουμε αυτά για λίγο και μετά τα προσθέτουμε μέσα στο ταψί με τα φύλλα. Απλώνουμε την γέμιση για να πάει παντού.
Ανοίγουμε άλλα τρία φύλλα και τα τοποθετούμε και αυτά μέσα στο ταψί ένα ένα, βουτυρώνοντας ανάμεσα. Εάν περισσεύει το φύλλο έξω από το ταψί μπορείτε να το περιστρέψετε και να σκεπάσει κατά κάποιο τρόπο τα υπόλοιπα.
Μόλις τελειώσετε και με αυτό είμαστε έτοιμοι να πάμε για φούρνο για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει χρώμα το φύλλο μας η πίτα είναι έτοιμη.
Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μπορούμε να την σερβίρουμε.
Απλή πίτα πολύ εύκολη ωστόσο αυτό που έκανε την διαφορά είναι τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε τα οποία είναι όλα ντόπια.
Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.