Αξιός-Ειδομένη

Όλοι μιλάμε τελευταία για την αρχαία γη της Μακεδονίας… Όλοι λίγο ή πολύ όταν κάνουμε γεωγραφικό προσδιορισμό, εννοούμε τα εδάφη όπου μεγάλωσαν όλοι οι Έλληνες μακεδόνες από την εποχή του Αρχελάου ο οποίος ίδρυσε την Πέλλα το 423. Αλήθεια πως ήταν τότε η Πέλλα?

Κάποια από αυτά τα εδάφη λοιπόν περιλαμβάνονται στο οδοιπορικό μας το οποίο διασχίζει κάθετα όλη αυτή την περιοχή ξεκινώντας από ένα από τα μεγαλύτερα οικοσυστήματα της Ευρώπης το Δέλτα του ποταμού Αξιού…

Εκεί μεταξύ άλλων επισκεπτόμαστε και τον φορέα διαχείρισης Θερμαϊκού κόλπου και μαθαίνουμε τις δράσεις για την προστασία του ζωικού κυρίως περιβάλλοντος…
Ανηφορίζουμε παράλληλα με τον Αξιό και σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων στις πλαγιές του όρους Παϊκου αντικρίζουμε με δέος, καθώς ξεπροβάλει μέσα από την ομίχλη το Ιερό Κοινόβιο του Οσίου Νικοδήμου… Ο Ηγούμενος πατέρας Χρυσόστομος σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα, μας διηγείται την ιστορία του…

Αφήνουμε την μονή και ανηφορίζουμε προς τα σύνορα με τα Σκόπια…. Επόμενη στάση το χωριό Σκρά… Ιστορικότατο σημείο με την ομώνυμη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στρατιωτών στον ‘Α παγκόσμιο πόλεμο, εναντίων κυρίως των Βουλγάρων… Μια μάχη όπου έσπευσαν στον πλευρό των Μακεδόνων συμπατριώτες μας ακόμη και από την Κρήτη υπό τον Λοχαγό Σπηλιάδη…

Λίγο παρακάτω το τοπίο αλλάζει, γίνεται μαγευτικό… Οι καταρράκτες του Σκρα και το Μέγα ρέμα σε κάνουν να αναρωτιέσαι πως η φύση μπόρεσε και προίκισε όλο αυτό το μέρος και του χάρισε αυτή την μοναδική ομορφιά…

Τελικός μας προορισμός η Ειδομένη..Ναι η γνωστή σε όλους μας Ειδομένη… Πως έγινε γνωστή? Όχι λόγω ιστορικότητας ή φυσικού κάλους… Αλλά ότι είχε μετατραπεί στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης των τελευταίων ετών… Εμείς εκτός ότι θα ανακαλύψουμε γιατί έγινε αυτό, θα πρωτοτυπήσουμε κιόλας και θα μάθουμε και την αρχέγονη Ιστορία της….
Εκεί λίγο παραδίπλα στο χωριό Πλαγια όπου οι μυρωδιές από το τζάκι με τα ξύλα αναμιγνύονται με τα ντόπια ψητά, δεν θα μπορούσαμε να μην δεν δοκιμάσουμε την σπέσιαλ τηγανιά, το τουρσί, το τσίπουρο και το μπουγιουρντί της Κας Ασημένιας….

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την Κα Λία Παπαδράγκα δημοσιογράφο και την Κα Εύα Κατράνα βιολόγο για την φιλοξενία στο φορέα διαχείρισης Θερμαϊκού κόλπου…
Ευχαριστούμε τον Ηγούμενο πατέρα Χρυσόστομο και όλους τους μοναχούς του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου…
Ευχαριστούμε τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Κο Ιωάννη Αναγνωστίδη για την φιλοξενία και την διήγηση της ιστορίας της Ειδομένης… καθώς και τον κύριο Χρήστο Τσορλίνη για την βοήθεια του στα γυρίσματα της εκπομπής…
Τέλος, ευχαριστούμε την ιδιοκτήτρια της ταβέρνας “Ασημένια” κυρία Ασημένια Εκιντζίδου και τον σύζυγο της κύριο Χαράλαμπο Εκιντζίδη για την φιλοξενία και την υπέροχη συνταγή.

Εάν θέλετε να έρθει στα ματιά σας η εικόνα από τα εύφορα μακεδονικά εδάφη… δεν έχετε παρά να δείτε αυτή την εκπομπή… Καλή θέαση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.