Χαϊμαλιά

Χαϊμαλια στα τούρκικα είναι το φανταχτερό στολίδι, κόσμημα άκομψο που φοριέται στο λαιμό, ωστόσο στο χωριό Προμύρι του νομού Μαγνησίας πρόκειται για μια νοστιμότατη συνταγή την οποία μας παρουσίασε η Κα Αποστολία Κουτσέρη

Τα υλικά μας:

 

Ελαιόλαδο

Αλεύρι μαλακό

Καρύδι

Φρυγανιά τριμμένη

Βανίλια

Ζάχαρη

Μέλι

Νερό

Αλάτι

Λεμόνι

Γαρύφαλλο

Ξύδι

Μοσχοκάρυδο

Ξύλο κανέλας

Κουκουνάρι

Ζυμάρι

 

Καταρχήν θα πρέπει να ετοιμάζουμε την ζύμη μας… Είναι βασική ζύμη με αλεύρι νερό, ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι. Το αφήνουμε 6 ώρες να κάτσει…

Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μεσαίες λωρίδες κάθετα και μετά ένα οριζόντιο κόψιμο στην μέση. Το αφήνουμε και φτιάχνουμε την γέμιση…

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε 10 κουταλιές καρύδι τριμμένο, λιγο γαρύφαλλο επίσης τριμμένο, 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη, 2 κουταλιές κουκουνάρια, 1 κουταλιά κανέλα, 2 κουταλιές ζάχαρη, 2 βανιλιες,1 κουταλιά μοσχοκάρυδο δυο κουταλιές μέλι και ανακατεύουμε.

Στην συνέχεια σε κάθε λωρίδα ρίχνουμε περίπου 1 κουταλιά της σούπας από την γέμιση. Τα πλάθουμε και τα δίνουμε τριγωνικό σχήμα… Για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα καρφώνουμε στις άκρες τους γαρίφαλα.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και αφού κάψει ρίχνουμε μέσα τα χαϊμαλιά για 3 λεπτά. Ενώ τηγανίζονται μπορούμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 2 κούπες ζάχαρη , μια κούπα νερό, λίγο χυμό λεμονιού, λίγο φλούδα κανέλας και το βάζουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά… λίγο πριν βράσει προσθέτουμε 2 κουταλιές μέλι. .

Στην κατσαρόλα με το σιρόπι βουτάμε τα χαϊμαλιά αφού πρώτα τα είχαμε βάλει σε ένα πιάτο με λίγο χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττά λάδια…

Τα αφήνουμε για 2 λεπτά και στην συνέχεια τα σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα..

 

 

Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.

 

ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ: Προμύρι Νοτίου Πηλίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.