1 - Άρνισσα Πέλλας    

Το πρώτο μας ταξίδι για την φετινή τηλεοπτική σεζόν είναι σε ένα ιστορικό τόπο. Την Άρνισσα Πέλλας

Η Άρνισσα ήταν ένα από τα αρχαιότερα μακεδονικά πολίσματα (αναφέρεται από τον Θουκυδίδη), που ταυτίζεται με τον αρχαίο ερειπιώνα κοντά στο σημερινό ομώνυμο χωριό.

Η Άρνισσα είναι κτισμένη στην ανατολική ακτή της λίμνης Βεγορίτιδας. Η λίμνη Βεγορίτιδα είναι ένα από τα δημιουργήματα της φύσης που προκαλούν δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη.

 Τα όρη Βίτσι, Καϊμακτσαλάν (Βόρας) και Βέρμιο αγκαλιάζουν τη λίμνη και ο συνδυασμός αυτός κάνει το τοπίο να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Στο ταξίδι,  μας υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της κωμόπολης με πολύ ενθουσιασμό.

Ξεκινήσαμε φυσικά στο τραπέζι για την παρουσίαση των εδεσμάτων και σιγά σιγα ξετυλίξαμε την ιστορία ,τον πολιτισμό, τις αγροτικές ασχολίες αλλά και την γαστρονομία της περιοχής.

Η  Άρνισσα είναι γνωστή στο πανελλήνιο για την καλλιέργεια των Μήλων. Έτσι  η περιπλάνηση μας ξεκινάει από την επίσκεψη μας σε ένα κοντινό Μηλεώνα,  όπου μας υποδέχτηκαν οι  Γεωπόνοι Ηλιάδου Κατερίνα  και Στάθης Μουρατίδης και οι οποίοι μας μύησαν στα μυστικά της καλλιέργειας του Μήλου. Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε και τον όμιλο παραγωγών «Βόρας»  όπου μας περίμενε ο  γραμματέας  Γιώργος Ιωσηφίδης ο οποίος μας μίλησε για τις δραστηριότητες και την εξαγωγική δυνατότητα των τοπικών προϊόντων.

Φυσικά δεν παραλείψαμε να επισκεφτούμε τον Ιερό  Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  όπου εκεί μας υποδέχτηκε ο Πάτερ Νικόλαος Τούλης ο οποίος και μας  ανέφερε την ιστορία του Ναού αλλά και  μια παράδοση σχετικά με το πώς χτίστηκε….

Επισκεφτήκαμε φυσικά και τον γυναικείο συνεταιρισμό με τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα όπως τα ζυμαρικά, ο τραχανάς , τα γλυκά κουταλιού αλλά και τα υπέροχα λικέρ.

Η συνταγή μας  έγινε στο σπίτι της κυρίας  Χριστίνας Μπαϊρακταρίδου όπου μαζί με την κόρη της Σοφία μας μαγείρεψαν μια ποντιακή παραδοσιακή συνταγή… Ποια είναι? Θα την δείτε στην εκπομπή μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους της Άρνισσας για την υπέροχη φιλοξενία και ιδιαίτερα την Κατερίνα Ηλιάδου για την πολύτιμη βοήθειά της στην οργάνωση της παραγωγής.

Ευχαριστούμε τις Κυρίες Τσάνη-Γεωργίου Θεοδώρα και Μόγια Σταματοπόυλου Σούλα για την φιλοξενία στον γυναικείο συνεταιρισμό.

Τον γραμματέα της ομάδας παραγωγών  «Βόρας» Ιωσηφίδη Γιώργο

Τον πρόεδρο της κωμόπολης  Παπαγιαννίδη  Νίκο.

Τον πρόεδρο του σκοπευτικού ομίλου Παπαγιαννίδη  Στράτο.

Τον εκπρόσωπο του Μορφωτικού εκπολιτιστικού συλλόγου νέων Άρνισσας  Κο Πατετσίνη Αθανάσιο.

Τον Κύριο Παπαλαζάρου Ιωάννη (εκπαιδευτικό) για την ιστορική αναδρομή της περιοχής.

Τα παιδιά και τους γονείς  του χορευτικού τμήματος του  πολιτιστικού συλλόγου Άρνισσας για την συμμετοχή τους στην εκπομπή καθώς και τον Ναυτικό Όμιλο.  

Και  τέλος , όλες τις κυρίες και κυρίους που μας παρουσίασαν τα υπέροχα εδέσματα τους.

Για μία ακόμη χρονιά φυσικά μαζί μας η αλυσίδα καταστημάτων αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας   «Phoneclub»,  με τρία   ολοκαίνουρια καταστήματα κοντά σας και  η  «Φάρμα Μπεκιάρη» με τα περίφημα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής.

Μια εκπομπή που δεν πρέπει να χάσετε