Ο μαύρος χοίρος είναι πανάρχαια ράτσα γουρουνιού. Το κοπάδι του Οδυσσέα, που φύλαγε ο πιστός χοιροβοσκός Εύμαιος είναι ένα παράδειγμα ύπαρξης της φυλής στα χρόνια του Ομήρου. Στην μεσόγειο κατοικεί πάνω από 9000 χρόνια. Δεν είναι πολύ γνωστός γιατί δεν είναι παραγωγικός σε κρέας. Αργεί να μεγαλώσει και όταν το κάνει δεν «τουμπανιάζεται» Οπότε είναι αντιεμπορικός..Σε αντίθεση με το κρέας του που είναι πεντανόστιμο.
Η Ντάνα Παρασκευοπούλου στον εστιατόριο που διατηρεί στο νησάκι Άγιος Αχίλλειος τα εκτρέφει και φυσικά αυτά με την σειρά τους, μας δίνουν το περίφημο κρέας τους…
Υλικά
Μπούτι μαύρου χοίρου (περίπου στο κιλό)
1 ποτήρι μπύρα
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
5-6 πατάτες καθαρισμένες
2 κουταλιές μέλι
2 Κουταλιές μουστάρδα
100 γρ φρέσκο βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Ρίγανη
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 Πιπεριά Φλωρίνης
1 Πιπεριά πράσινη
1 Κρεμμύδι
Πρώτα θα χαράξουμε το κρέας γα να μαριναριστεί σωστά. Ανοίγουμε μικρές εσοχές και βάζουμε μέσα σε αυτές τις 4 σκελίδες σκόρδο. Το τοποθετούμε σε γάστρα. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, μέλι , βούτυρο και την μουστάρδα. Το πασαλείβουμε να πάνε παντού τα υλικά μας. Βάζουμε την μπύρα, το ελαιόλαδο, τις πατάτες χοντροκομμένες, τις πιπεριές επίσης χοντροκομμένες, το κρεμμύδι και το χυμό πορτοκαλιού.
Το βάζουμε στο φούρνο για 4 ώρες σε μέτρια φωτιά .
Το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Σημείωση.
Εάν μπορείτε να το μαρινάρετε την προηγουμένη μέρα θα είναι ακόμη πιο νόστιμο