Τσιγεροσαρμάς

Δεν θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε την πόλη της Ξάνθης και να μην μαγειρέψουμε το πλέον παραδοσιακό πιάτο της περιοχής.

Τα υλικά μας:

 

1 Συκωταριά ολόκληρη βρασμένη και κομμένη.

1 Ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο

½ Ματσάκι άνηθο

½ Ματσάκι δυόσμο

1 Ποτήρι ρύζι καρολίνα

1 Ποτήρι νερό

Αλάτι

Πιπέρι

3 Αυγά ( 2 ασπράδια για την γέμιση )

Μπόλια( Σκέπη αρνίσια)

Ελαιόλαδο

Γλυκιά πάπρικα

Πρώτα θα φτιάξουμε την γέμιση. Πρέπει να έχουμε στην διάθεσή μας, για καλύτερα αποτελέσματα, μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα, όχι όμως πολύ βαθιά. Ρίχνουμε πρώτα λίγο ελαιόλαδο και το βάζουμε να κάψει.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Αυτά τα αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν. Μετά από λίγο προσθέτουμε και την συκωταριά μαζί με το νερό για να μην κολλήσει. Μόλις πάει να πάρει βράση προσθέτουμε και το ρύζι μαζί με τον μαϊντανό. Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά και η γέμιση είναι έτοιμη.

Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε δυο ασπράδια αυγών και ένα κρόκο για να δέσει το ρύζι μας και ανακατεύουμε.

Στην συνέχεια πρέπει να φτιάξουμε τον τσιγεροσαρμά. Ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να πάρουμε ένα μεγάλο μπολ να βάλουμε μέσα την σκέπη και να ρίξουμε εκεί την γέμιση μέχρι επάνω. Κατόπιν γυρίζουμε την περίσσια σκέπη προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε τον σαρμά.

Φτιάχνουμε τόσους μέχρι να τελειώσει η γέμιση μας. Σε ένα μικρό μπόλ ανακατεύουμε λίγο πάπρικα με ένα αυγό και το περιχύνουμε πάνω στους σαρμάδες.

Το τοποθετούμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά σε θερμοκρασία 160 βαθμούς.

Όταν είναι έτοιμο μπορούμε να σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι και με πατάτες φούρνου.

 

Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.

 

ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ:Restaurant Brasserie Ξανθίππη, Ξάνθη
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.