Το ορεκτικό μας ήταν η σπανακοτυρόπιτα στο «Κτήμα Ηρακλή» ωστόσο η κυρία Τζένη μιας έφτιαξε και μία από τις σπεσιαλιτέ της.
Τα υλικά μας:
Ζυγούρι χρηστήκαμε περίπου 9 κομμάτια μεσαίου μεγέθους (βλέπε φωτο)
2 φύλλα δάφνης
Δεντρολίβανο
Μπαχάρι κόκκος
Πιπέρι μαύρο κόκκος
Θυμάρι φρέσκο
Αλάτι χοντρό
4-5 ελιές
Ρίγανη
Φρέσκο χυμό λεμονιού (ένα φλιτζάνι)
Ελαιόλαδο (μισό φλιτζάνι)
Νερό
Καταρχήν θα πρέπει να βράσουμε πρώτα μόνο του. το ζυγούρι για λίγη ώρα για να μαλακώσει.
Στην συνέχεια το αποσύρουμε από την κατσαρόλα.
Στην συνέχεια παίρνουμε μία σχετικά ρηχή αλλα πλατειά κατσαρόλα (Νταβά) και τοποθετούμε κάτω λίγο χοντρό αλάτι. Όπως μας λέει και ο chef μας Ηλίας Αντωνιάδης, αυτό γίνεται για δύο λόγους. Ο ένας είναι να αλατιστεί το κρέας και στο κάτω μέρος αλλά ο σημαντικότερος είναι ότι το χοντρό αλάτι εισχωρεί ΄μέσα του και το θωρακίζει, την ώρα που μαγειρεύεται.
Κατόπιν βάζουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος.
Ρίχνουμε μια πρέζα πάλι από χοντρό αλάτι. Λίγο δεντρολίβανο φρέσκο, επίσης 2 μικρά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, Ρίγανη(όχι πολύ για να μην σκεπάσει τα αρώματα)δύο δαφνόφυλλα, δέκα κόκκους μπαχάρι, μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι και το μυστικό, τέσσερις πέντε ελιές για να «απορροφήσουν» την μυρωδιά του κρέατος.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το νερό μας ισα ισα να σκεπαστεί το κρέας.
Πριν το τοποθετήσουμε στο φούρνο κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το τοποθετούμε πάνω από το κρέας και μέσα στην κατσαρόλα για να λιγοστέψουμε την ώρα ψησίματος αλλά και να μαλακώσει το κρέας επειδή είναι αρκετά σκληρό. Το σκεπάζουμε.
Στο φούρνο θα χρειαστεί περίπου 2 με 2 ½ ώρες.
Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και προσεκτικά αφαιρούμε την λαδόκολλα.
Σερβίρουμε σε ένα ρηχό πιάτο. Μπορείτε να το συνοδέψετε με κάτι ελαφρύ γιατί είναι αρκετά βαρύ από μόνο του.
Σημαντικό: Φρέσκα μυρωδικά οπωσδήποτε για να πλησιάσετε την αυθεντική συνταγή.
Φυσικά εάν βρεθείτε στην Πιερία να πάτε στο «Κτήμα Ηρακλή» και να το ζητήσετε φρεσκομαγειρεμένο από τα χέρια της Κας Τζένης.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση