Το Μαντί είναι μια συνταγή μικρασιάτικη ωστόσο είναι γνωστή και στην Θράκη. Μας την παρουσίασε η Κα Αναστασία Μπουγιουκλή στο Κρυονέρι του Λαγκαδά
Τα υλικά μας:
Για την ζύμη
Ελαιόλαδο
Νερό
Αλάτι
Ξύδι
Αλεύρι
Για την γέμιση
Κρεμμύδι
Μαύρο πιπέρι
Πληγούρι
Μοσχαρίσιο κιμά
Ζωμός κοτόπουλου
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και σιγά σιγά το νερό μέχρι να κάνουμε την ζύμη. Θα αφήσουμε την ζύμη να ξεκουραστεί περίπου 20 με 30 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε λάδι και μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε καλά να σωταριστεί. Ρίχνουμε το πιπέρι για να πάρει γεύση και στο τέλος θα αλατίσουμε και θα ρίξουμε και το πληγούρι.
Σβήνουμε την φωτιά , ρίχνουμε τον ζωμό κότας και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ανοίγουμε το φύλο με τον πλάστη και στο σύνολο 5 φύλλα. Τα κόβουμε σε λωρίδες, τοποθετούμε μέσα την γέμιση, τα κλείνουμε και τα στριφογυρίζουμε κυκλικά.
Κυκλικά τοποθετούνται όλα μέσα στο ταψί και τα σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο. Θα το ψήσουμε στο μάτι της κουζίνας για 30 λεπτά περιστρέφοντάς το συνεχώς για να μην καεί και να ψηθεί ομοιόμορφα.
Κατόπιν το αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και το περιχύνουμε με τον ζωμό κότας. Περιμένουμε άλλα δυο λεπτά να απορροφηθεί το ζουμί και σερβίρουμε.
Σημείωση
Κανονικά το ψήσιμο πρέπει να γίνει σε φωτιά από γκάζι και μέσα στο ταψί.
Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.