Σαραγλί

Ένα πολύ νόστιμο και νηστίσιμο γλυκό από τον «Κτήμα Αγιονέρι» του Πολύγυρου Χαλκιδικής.

Τα υλικά μας:

 

Για ένα ταψάκι:

1 κιλό φύλλα κρούστας (λεπτά)

300 γρ σουσάμι

300 γρ ζάχαρη

2 ½ κουταλιές σούπας κανέλα

1 ½ γαρύφαλλο τριμμένο

300 γρ ηλιέλαιο

Για το σιρόπι

400 ml νερό

500 γρ Ζάχαρη

100 γρ Μέλι

Λίγες σταγόνες λεμόνι

Πρώτα πρέπει να ανακατέψουμε το σουσάμι με την ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Μαζί με αυτά ρίχνουμε το γαρύφαλλο και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά. Στην συνέχεια παίρνουμε τρία η τέσσερα φύλλα ανάλογα πόσο «χοντρό» θέλουμε να κάνουμε το γλυκό μας, (τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά για σιροπιαστά γλυκά) και τα ανοίγουμε μπροστά μας.

Στην συνέχεια ρίχνουμε σε όλο το μήκος και πλάτος το μείγμα μας, περίπου 6-7 κουταλιές της σούπας. Κατόπιν θα πρέπει να προσέξουμε πως τυλίγουμε τα φύλα μας. Πρώτα τυλίγουμε τρεις φορές το φύλλο οριζόντια και κατόπιν από τις δύο κάθετες μεριές δυο φορές.

Στην συνέχεια πάλι οριζοντίως τυλίγουμε μέχρι τέρμα ώστε να σχηματιστή φλογέρα.(βλέπε Φώτο) Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και τοποθετούμε τις φλογέρες μας μέσα στο ταψάκι μας. Όταν γεμίσει το ταψί μας κόβουμε κάθετα όλα τα κομμάτια μαζί ,όπως βλέπετε και στην φωτογραφία μας με την απόσταση κοψίματος να είναι περίπου 10 εκατοστά.

Στην συνέχεια πρέπει να το ζεματήσουμε με το λάδι μας. Ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο σε μια μικρή κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει. Μόλις είναι έτοιμο παίρνουμε μια μεγάλη κουτάλα και το περιχύνουμε όπως είναι ζεματιστό σε όλο το μήκος και πλάτος του ταψιού μας. Θα βγάζει φουσκάλες αλλά μην το φοβηθείτε γιατί το ψήσιμο του ξεκινάει από τώρα.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε κατόπιν είναι να το βάλουμε στο φούρνο περίπου στους 180 βαθμούς και να το παρακολουθούμε ώστε να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Αυτό ανάλογα και με το φούρνο μπορεί να χρειαστεί από 30 έως και σαράντα λεπτά. Θα πρέπει όταν το βγάλετε από το φούρνο να είναι σχεδόν στεγνό από το λάδι.

Μέχρι να τελειώσουμε με το φούρνισμα, μπορούμε να ετοιμάσουμε το σιρόπι μας. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη, περίπου δυο κουταλιές της σούπας μέλι και λίγες σταγόνες λεμόνι. Το λεμόνι χρειάζεται οπωσδήποτε για να μην ζαχαρώσει το σιρόπι μας. Θα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε μια βράση και αυτό που χαρακτηρίζει ενα έτοιμο σιρόπι είναι η ίνα που σχηματίζετε όταν το περιχύνουμε από ένα κουτάλι.

Στην συνέχεια βγάζουμε το ταψί από το φούρνο αλλά το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά το σιροπιάζουμε.

Τέλος θα πρέπει όπως είναι σιροπιασμένο να «καθίσει» άλλη μία ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρουμε για να μπορέσει το γλυκό μας να “τραβήξει” το σιρόπι και να γίνει τραγανό.

Ένα πολύ νόστιμο και νηστίσιμο γλυκό το οποίο θα πρέπει να το δοκιμάσετε.

 

Καλή σας επιτυχία.

 

ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ:Κτήμα Αγιονέρι, Πολύγυρος Χαλκιδικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.