Iστορική Δυσπλασία

Όταν πριν από 2 χρόνια περίπου ταξιδέψαμε στο Ijsselstein της Ολλανδίας καλεσμένοι του εξαιρετικού εστιατορίου «Το Σταφύλι» είχα ένα ενσταντανέ με κάποιον μεσήλικα Ολλανδό δημοσιογράφο Photo-reporter τοπικής εφημερίδας, ο οποίος ήταν (και είναι μάλλον) παντρεμένος με μια γυναίκα, με καταγωγή από τα Σκόπια. Ο ίδιος την αποκαλούσε «Μακεδόνισσα» βεβαίως.
Αυτός ο άνθρωπος προφανώς ή είχε σκοπό να μας πικάρει ή ακόμη και να μας προσβάλει ή μπορεί και να το έκανε από αφέλεια…

Μας διηγήθηκε λοιπόν ο ίδιος κάποια γεγονότα όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα ενα καλοκαίρι και συγκεκριμένα την Χαλκιδική. Γυρνώντας λοιπόν από το 1ο πόδι της Χαλκιδικής με το αυτοκίνητό του κατευθυνόμενος στο πατρικό σπίτι της συζύγου του, που ήταν σε κάποια πόλη των Σκοπίων (δεν είχε GPS) κάθε τόσο σταματούσε και ρωτούσε τους περαστικούς εάν πηγαίνει σωστά προς την «Μακεδονία».
Φυσικά από ότι μας είπε κανένας δεν του απαντούσε, κάποιοι τον έβριζαν (ρωτούσε στα αγγλικά) και κάποιοι δεν τον καταλάβαιναν..Σταχυολογώντας, ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα περιπλανώμενος αδίκως οπως σημείωσε, στους ελληνικούς δρόμους.
Στο τέλος αφού είδε απόειδε «αναγκάστηκε» να ρωτάει τον κόσμο, πιο δρόμο να πάρει για την Ολλανδία και τότε μπόρεσε τελικά να φτάσει στους Ευζώνους.

Ήταν μια κάκιστη εμπειρία όπως μας είπε απογοητευμένος, και απορούσε για την εμπάθεια, τον εμπαιγμό και την ιταμή στάση των Ελλήνων σε μία τόσο απλή κατ’ αυτόν ερώτηση… Το έβλεπε δηλαδη παράξενο και αδικαιολόγητο που συνέβει  κατι τέτοιο.

Όλα αυτά έγιναν πριν από δύο χρόνια όπως σας είπα…
Από ότι αντιλήφτηκα ο ίδιος πίστευε ότι Μακεδονία είναι μόνο μία και η σύζυγος του ήταν απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων.

Καμία σχέση με σλαβικά φύλα ή οτιδήποτε συναφή…Απόγονος του Φιλίππου, του Κασσάνδρου των Σελευκιδών και φυσικά του Μέγα Στρατηλάτη.
Δυστυχώς ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία που είχα με ανθρώπους ανιστόρητους που έχουν καταπιεί την προπαγάνδα αμελλητί και αμάσητη….

Πως θα αλλάξει όμως αυτή η μπολιασμένη σε αυτούς ιστορική κίβδηλη πραγματικότητα;

Εάν τους πούμε Βόρειο-Μακεδόνες τους αφαιρούμε ή τους δυναμώνουμε αυτή την ιστορική δυσπλασία;
Η συμπεριφορά τους, όταν θα καταφθάνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές? Ο αυταρχισμός κάποιων? Ποια είναι τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά που τελικά επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις?
Θα αμβλυνθεί ο εθνικισμός η θα διογκωθεί? Εάν υπάρχουν διενέξεις, η σημερινή κυβέρνηση (εάν είναι ακόμη κυβέρνηση) ποιον θα κατηγορεί ως φασίστες? Τους Έλληνες ή τους Σκοπιανούς?
Μακάρι να πέσω έξω και να υπάρχει μια ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες αλλά δυστυχώς σε πλείστες περιπτώσεις όπως είδαμε και στο παρελθόν κάτι τέτοιο είναι από δύσκολο έως απίθανο…

Βασίλης Αδαμίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.