Κοτόπουλο με κρούστα σουσάμι και λαχανικά από τον σεφ Ηρακλή Ασπρίδη πάντα στο Γαστρονόμο.
Τα υλικά μας:
Κοτόπουλο, στήθος κατά προτίμηση.
Σουσάμι άσπρο
Μουστάρδα
Μέλι
Ελαιόλαδο
Μανιτάρια
Ντοματίνια
Κρεμμύδι
Σκόρδο
Μελιτζάνες
Κολοκυθάκια
Πιπεριές πράσινες και κόκκινες
Μαϊντανός
Θυμάρι
Ρίγανη, και
Βασιλικός
Οι ποσότητες αλλάζουν ανάλογα με τα άτομα. Εμείς εδώ θα κάνουμε ένα πιάτο
Πρώτα θα πρέπει να μαρινάρουμε το κοτόπουλο. Έχουμε ένα στήθος περίπου στα 250γρ το αλατίζουμε λίγο και αλείφουμε μια κουταλιά μουστάρδα μπρος πίσω. Το ίδιο κάνουμε και με το μέλι, μια κουταλιά και αλείφουμε επίσης μπρος πίσω. Εάν θέλετε μπορείτε να βγάλετε την πέτσα και για λόγους δίαιτας, εμείς εδώ την κρατάμε για περισσότερη γεύση.
Το αφήνουμε για λίγο να «τραβήξει».
Παίρνουμε να κόψουμε τα λαχανικά μας. Το κολοκυθάκι και την μελιτζάνα τα κόβουμε σε κύβους. Τις πιπεριές τις κόβουμε σε μετρίου μεγέθους κομμάτια. Το κρεμμύδι το ψιλοκόβουμε ,το ίδιο και την μισή σκελίδα σκόρδο. Τα ντοματίνια τα κόβουμε στην μέση(τρία ντοματίνια) και στα τέσσερα κόβουμε τα μανιτάρια.
Πάμε τώρα να ψήσουμε το σουσάμι. Βάζουμε στην φωτιά ένα αντίκολιτικό τηγάνι και ρίχνουμε κατευθείαν μέσα το σουσάμι. Το αφήνουμε για λίγο να πάρει χρώμα και το βγάζουμε ανακατεύοντας το. Το βάζουμε σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε αυτή την φορά λίγο ελαιόλαδο. Μόλις αρχίζει και ζεσταίνεται ρίχνουμε μέσα το μαριναρισμένο κοτόπουλο για να σοταριστει.
Πέντε λεπτά είναι αρκετά. Το βγάζουμε από την φωτιά και το αλείφουμε πάλι με λίγη μουστάρδα και λίγο μέλι. Πουδράρουμε με το σουσάμι γύρω γύρω σε όλο το κοτόπουλο. Κατόπιν το βάζουμε σε ένα ταψάκι και το ρίχνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.
Οσο ψήνεται το κοτόπουλο θα πρέπει να σοτάρουμε τα λαχανικά μας.
Στο ίδιο πάντα τηγάνι αφού προσθέσουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα λαχανικά μας ένα ένα. Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για το τέλος τα ντοματίνια και γιατί καίγεται εύκολα, αλλά και γιατί οι χυμοί της ντομάτας βράζουν με τα λαχανικά κάτι που δεν το θέλουμε. Δεν τα ψήνουμε αρκετή ώρα για να κρατήσουν τα ζουμιά τους και να έχουν τραγανή υφή.
Τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά μας. Τον μαϊντανό την ρίγανη το θυμάρι και τον Βασιλικό.
Ανακατεύουμε λίγο ακόμη και πάμε να σερβίρουμε το πιάτο μας.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο μας.
Παίρνουμε ένα μεγάλο πιάτο.
Πρώτα βάζουμε τα λαχανικά μας και μετά στην άκρη προσθέτουμε το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε λίγα ντοματίνια και ένα κλαδάκι ρίγανη.
Μεσογειακό πιάτο, συνδυάζουμε πρωτεΐνες με φυτικές ίνες κάτι που αγαπάει πολύ το στομάχι μας αλλά και ο οργανισμός μας.
Μια συνταγή για όλους εσάς από την εκπομπή μας και τον Σεφ Ηρακλή Ασπρίδη
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση