Ο «Μπακαλιάρος σκορδαλιά» συνηθίζεται να καταναλώνεται ανήμερα της 25ης Μαρτίου… Στην Νέα Αγχίαλο του Βόλου όμως είναι ένα έδεσμα που το προτιμάνε όλο το χειμώνα μαζί φυσικά με το υπέροχο τσίπουρο που παράγουν…Από το το παραδοσιακό εστιατόριο Χαντή
Τα υλικά μας:
Αλάτι
Ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
Νερό
Λίγο Ξύδι
Αλεύρι
2 φέτες ψωμί
1 φιλέτο μπακαλιάρου
Εκτέλεση:
Θα πρέπει να ξαλμυρίσουμε καλα τον μπακαλιάρο μας γιατί κινδυνεύουμε να γίνει πολύ αλμυρός… Δύο μέρες τουλάχιστον
Η ποσότητα που θα φτιάξουμε θα είναι για 4 άτομα.
Παίρνουμε ένα ποτήρι νερό και το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ… Βάζουμε περίπου πέντε κουταλιές τις σούπας αλεύρι σιγά σιγά όμως και ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει… Πρέπει να γίνει ομοιόμορφος χυλός.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει…. Παίρνουμε το κομμάτι του μπακαλιάρου τον βουτάμε μέσα στον χυλό και στην συνέχεια τον βάζουμε στο τηγάνι…. Μπορούμε ενώ τηγανίζεται να ετοιμάσουμε την σκορδαλιά…
Σε ένα μούλτι ρίχνουμε 2 σκελίδες σκόρδο και τις χτυπάμε καλά… Προσθέτουμε το μουσκεμένο ψωμί περίπου ένα μπολ, λίγο ελαιόλαδο 5-6 κουταλιές τις σούπας και δυο κουταλιές ξύδι… Χτυπάμε ξανά.
Γυρίζουμε τον μπακαλιάρο και από τις δυο μεριές για να τηγανιστή καλά… Όταν είναι έτοιμος μπορούμε να σερβίρουμε σε ένα ρηχό πιάτο…
Γαρνίρουμε με λίγο λεμόνι .
Εάν βρείτε και λίγο τσίπουρο από την περιοχή της Νέα Αγχιάλου τότε έχετε ένα υπέροχο συνδυασμό…
Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.