Βόλος

Στη Θεσσαλία, η αρχαία Ιωλκός, γνωστή από την Αργοναυτική εκστρατεία, είναι ο Βόλος του σήμερα. Μια πόλη φιλόξενη, ανοιχτή, γοητευτική, που απλώνεται στα πόδια του  Πηλίου αγκαλιάζοντας τον Παγασητικό κόλπο. Η αίσθηση που θα σας αφήσει δεν ξεχνιέται. Με την κουζίνα σε πρώτο πλάνο, η γεύση από τους μεζέδες στα τσιπουράδικα θα χαραχτεί στη μνήμη σας βαθιά.
Ξεκινήσαμε την περιπλάνηση μας από την κάποτε έρημη Λίμνη Κάρλα, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Ευρώπης και σίγουρα το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Η αναδημιουργία της λίμνης αναμένεται να συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αντιπλημμυρική προστασία, την αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, την άρδευση 100.000 στρεμμάτων, την ενίσχυση της ύδρευσης της πόλης του Βόλου με 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως – το 50% των αναγκών της πόλης.
Στο πιο κεντρικό ίσως σημείο της πόλης δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ο Μητροπολιτικός Ναός του Βόλου, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και ωραιότερα μνημεία της πόλης, αλλά και μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά. Ο ναός έχει συνδεθεί άμεσα με την καθημερινή ζωή των κατοίκων και ιδιαίτερα των ενοριτών. Το πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και νεανικό έργο που συντελείται σε αυτόν αλλά και στην κατακόμβη του, έχει προσελκύσει πολλούς πιστούς.
Το Εντομολογικό Μουσείο στο Βόλο αποτελεί το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και θεωρείται ως ένα από τα πιο αξιόλογα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως λεπιδόπτερων, τα οποία ανήκουν σε περισσότερα από 10.000 είδη, υποείδη και φυλές.
Ανηφορίζοντας προς τη Ζαγορά είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά τους ανθρώπους του Συναιτερισμού «Ζαγορίν» του κυριότερου φορέα εμπορικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής του ανατολικού Πηλίου.
Και φυσικά κατάλξη αυτού του όμορφου ταξιδιού ένα εστιατόριο με ιδιαίτερη ονομασία και πεντανόστημα πιάτα,στο όμορφο Χορευτό!
Ευχαριστούμε τον πατήρ Χαρίλαο Παπαγεωργίου για την ξενάγηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.
Ευχαριστούμε τον ιδρυτή του Εντομολογικού Μουσείου Βόλου κ.Αθανάσιο Κουτρούμπα για την ξενάγηση στο μουσείο.
Ευχαριστούμε τον Συνεταιρισμό «Ζαγορίν» για την φιλοξενία και ιδιαίτερα τον κ.Αντώνη Πολίτη.
Ευχαριστούμε την αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού «Ζαγορίν» κα.Δέσποινα Βαρούτα για την περιήγηση και τις αναφορές για την συγκόμιδη του μήλου της Ζαγοράς.
Ευχαριστούμε την γεωπόνο του Συνεταιρισμού «Ζαγορίν» κα.Ιουλία Παπούλια για την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού.
Τέλος ευχαριστούμε τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Πέτρος ο Σόγαμπρος» κ.Πέτρο Λιάντη καθώς και τη σύζυγο του κα.Φανή Λιαντή για τις υπέροχες συνταγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.