Γιαούρτι Δορκάδος

Το παραδοσιακό γιαούρτι Δορκάδος είναι ένα από τα καλύτερα και γευστικότερα γιαούρτια και φυσικά εμείς δεν γινόταν να βρεθούμε στην ομώνυμη περιοχή και να μην φτιάξουμε παραδοσιακό γιαούρτι. .

Τα υλικά μας:

 

Γάλα πρόβειο

Γιαούρτι πρόβειο

Καρύδια

Ανθόμελο

Όπως μας λέει και ο Σεφ του κτήματος «Γκούντα» το γιαούρτι ξεκινάει από την Πυτιά την οποία την βρίσκουμε στο στομάχι από αρνάκι γάλακτος. Το οποίο αρνάκι είναι σημαντικό να μην έχει απογαλακτιστεί.

Την ουσία αυτή σε σκόνη την χρησιμοποιούμε σαν μαγιά και είναι η πηκτική βάση για το γιαούρτι μας. Εφόσον φτιάξουμε το πρώτο μας γιαούρτι στην συνέχεια το ίδιο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε και τα επόμενα. Την πυτιά την ανακατεύουμε με λίγο γάλα και αυτό αποτελεί και την μαγιά.

Είναι σημαντικό για να φτιάξετε το παραδοσιακό γιαούρτι Δορκάδος να έχετε στην διάθεση σας απαστερείωτο φρέσκο πρόβειο γάλα. Τώρα θα μας πείτε που να το βρείτε. Ε για αυτό είναι και λίγο δύσκολη η συνταγή, πιστέψτε μας όμως η παρασκευή του θα σας δικαιώσει.

Παίρνουμε μια ποσότητα γάλακτος (πρόβειο απαστερείωτο) και το ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα. Το βράζουμε μέχρι τους 90 βαθμούς. Θα βοηθηθείτε από ένα θερμόμετρο υγρών μετρήσεων. Μόλις έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία σβήνουμε την φωτιά Κατόπιν παίρνουμε μια ξύλινη κουτάλα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να πέσει σε μια θερμοκρασία περίπου 45 βαθμών.

Όταν έρθει και σε αυτή την θερμοκρασία και ανάλογα με το γάλα, περίπου στο 1 λίτρο θέλει 2 κουταλιές μεγάλες γιαούρτι έτοιμο πρόβειο, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Μετά από περίπου 5 λεπτά το αδειάζουμε σε ένα βαθύ πήλινο πιάτο. Στην συνέχεια το σκεπάζουμε και το αφήνουμε περίπου 4 ώρες για να πήξει.

Όταν είναι έτοιμο παίρνουμε ένα ποτήρι ή αν έχουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες και το γεμίζουμε με το έτοιμο γιαούρτι μας. Από πάνω μπορούμε να βάλουμε ξηρούς καρπούς, εμείς εδώ βάλαμε καρύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια και φυσικά μπορείτε να το περιχύσετε με φρέσκο ανθόμελο.

Μια καταπληκτική πρόταση σερβιρίσματος και από γεύση απλά απίστευτο…

Καλή σας όρεξη και καλή σας επιτυχία

 

ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ:“Κτήμα Γκούντα” Δορκάδα Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.