ΜΑΝΤΙ (Πασχαλινό)

Το «Μαντί» είναι μια Μικρασιάτικη συνταγή πολύ γνωστή και φυσικά πολύ νόστιμη. Εδώ βλέπουμε την εκτέλεση της όπως μας την παρουσίασε ο Βασίλης Καραβασίλης στην Κατερίνη Πιερίας.

Τα υλικά μας:

 

Για την Ζύμη

500 γρ αλεύρι γ.ο.χρ

250 γρ νερό

50 γρ λάδι

1 κ.γ. αλάτι

Για την γέμιση

500 γρ αρνί

80 γρ συκώτι αρνίσιο

50 γρ ρύζι

1 μέτριο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 ποτήρι λευκό κρασί

1/2 φ. τσ. λάδι

2 κ.σ. άνηθο

2 κ.σ. μαϊντανό

1 κ.σ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι

3 κ.σ. συμπυκνωμένη ντομάτα

Για τη σος

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 φ.κ. λάδι

1/2 φ.κ. ξύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ πιπέρι

1 κ.σ άνηθο

1 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι

Για το ψήσιμο

Καλά λαδωμένο ταψί με διάμετρο 30 εκατοστά

ζωμό 800 – 1000 γρ.

 

 

Πλένουμε το κρέας και το συκώτι. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό και ένα ολόκληρο καθαρισμένο, μέτριο κρεμμύδι και τα βράζουμε για 15 λεπτά. Αφού βράσουν, τα βάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν λίγο για να μπορέσουμε να τα ψιλοκόψουμε. στραγγίζουμε το ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.

Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για την ζύμη και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να τελειώσουμε την γέμιση.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρέας και το συκώτι και σοτάρουμε για λίγο. Ρίχνουμε την σάλτσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί, ρίχνουμε και το ρύζι αφού πρώτα το έχουμε πλένει και σοτάρουμε για λίγο ακόμα μέχρι να πιεί να υγρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το στραγγιστό γιαούρτι μαζί με όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και ανάλογα με τις προτιμήσεις μας συμπληρώνουμε υλικά αφήνουμε στην άκρη για να συνοδέψουμε το πιάτο μας.

Παίρνουμε τη ζύμη την ζυμώνουμε λίγο ακόμη και την χωρίζουμε σε τρείς μπαλίτσες. Αλευρώνουμε λίγο μια επιφάνεια, βάζουμε επάνω την μια μπαλίτσα και με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο ούτε λεπτό άλλα ούτε και χοντρό.

Χαράζουμε με ένα μαχαίρι λωρίδες οριζόντια και κάθετα και σχηματίζουμε τετραγωνάκια (περίπου 5χ6 εκατοστά. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο κάθε τετράγωνου. Πιέζουμε τις άκρες για να σχηματίσουμε μικρές βαρκούλες τις οποίες τοποθετούμε με την σειρά στο καλά λαδωμένο ταψί, μέχρι να το γεμίσουμε

Βάζουμε το ταψί προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.(περίπου 45 με 60 λεπτά).

Μόλις πάρουν χρώμα βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το περιχύνουμε με το ζωμό που έχουμε κρατήσει, μέχρι σχεδόν τα σκεπαστούν και το ξαναβάζουμε στο φούρνο περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πει το ζουμί.

Το βγάζουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να στεγνώσει.

Σερβίρουμε με την σος γιαουρτιού.

 

 

Καλή σας όρεξή και καλή σας επιτυχία.

 

ΚΑΤΆΣΤΗΜΑ: Ταβέρνα Λιόλιος, Ανδρομάχη Κατερίνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.