Ο “Σώστης”

Για τους παλαιότερους που το έβλεπαν (εγώ το θυμάμαι αμυδρά)  ο Σώστης ήταν ένας χαρακτήρας στο έργο του Νίκου Φώσκολου με πρωταγωνίστρια την Μαρία Αληφέρη που προβαλλόταν στην τότε ΥΕΝΕΔ με τίτλο «Η Κραυγή των Λύκων»

Το ρόλο του “Σώστη” τότε υποδυόταν με απόλυτα πειστικό τρόπο ο μεγάλος μας ηθοποιός Ανέστης Βλάχος… Ο ρόλος ήταν εκδιαμέτρου αντίθετος με την έννοια του ονόματος, μιας και ήταν  ο απόλυτος κακός της σειράς.  

 Αυτός ήταν τότε ο  Σώστης.

Άραγε σήμερα ποιος  είναι? Μήπως διεκδικούν πολλοί αυτό το ρόλο?

Γιατί  έχουν βαλθεί πολλοί, μα πάρα πολλοί να μας “σώσουν” ,ειδικά από το 2010 και μετά?

Τόσο πολύ μας αγαπούν βρε αδερφέ? Ο κάθε ένας  διεκδικεί μια θέση για το ρόλο του Σώστη με τόση επιμονή και ζήλο, που αναρωτιέσαι εάν όντως  το κάνει από αλτρουισμό, ανιδιοτέλεια  και καλοσύνη προς τον συνάνθρωπο του… Έχουμε “σωθεί” άπειρες φορές μέχρι τώρα. Κάποιοι εν ζωή και κάποιοι άλλοι όχι.

Έχουν σήμερα λέτε οι πολιτικοί μας τόσο καλά αισθήματα για τον συμπολίτη τους?

Και για να έχουμε ένα αλλο ρητορικό ερώτημα… μέχρι τώρα ο φόβος μας ήταν η εξυπηρέτηση του χρέους, τα πλεονάσματα, η δημοσιονομική πειθαρχία, ο Σοϊμπλε η Μέρκελ, που πήγαν όλα αυτά άραγε? Διελύθησαν εις τα εξών συνετέθη?  

Τα ξεχάσαμε εν όψη Corona? Ξαφνικά βρέθηκαν χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε τα μαγαζιά που κλείνουν, να επιδοτούμε ανέργους , να επιδοτούμε ζημιωμένους από την διαλειπτική λειτουργιά της οικονομίας, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα? Ειχαμε τόσα λεφτα μεσα στο σεντούκι? Μηπως όντως λεφτά υπηρχαν που ελεγε και ο Γιωργάκης εξ Αχαϊας?

Αυτοί οι “σώστες” που ρήμαξαν την ελληνική οικονομία, την παιδεία , την υγεία, άφησαν τον κόσμο στην ανεργία και την πείνα, μην έχοντας εναλλακτική 600,000 άτομα διέφυγαν στο εξωτερικό, όχι για να κάνουν καριέρα αλλά για να επιβιώσουν, που έστειλαν στον άλλο κόσμο χιλιάδες ανθρώπους αυτόχειρες, που σε χαρακτήριζαν τεμπέλη και χαραμοφάη, που τα έφαγες με όλους μαζί, αυτοί οι “σώστες” ξαφνικά ενδιαφέρονται για την υγεία σου και δη για την υγεία του παππού σου και όλων των συνταξιούχων απόμαχων της ζωής και της κοινωνίας?

Μήπως τελικά ο συγχωρεμένος ο  Φώσκολος ήταν τόσο προνοητικός ως άλλος προφήτης που το όνομα αυτό το έδωσε κόντρα  στο ρόλο,  ως την προσωποποίηση του αληθινού κακού?

Μήπως  τελικά μας θεωρούν πρόβατα  σε ένα  κοπάδι που άγεται προς την καταστροφή και χαίρεται?

Αντέχετε αλλο “Σώστη”?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.