ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Δορκάδα Θεσσαλονίκης

Added: 22.11.2021

Η επόμενη στάση μας είναι ένα επίσης προσφυγικό χωριό του Νομού Θεσσαλονίκης, βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων και είναι φυσικά γνωστό για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα.

Είναι η Δορκάδα η Δορκάς όπως είναι γνωστή.  Οι κάτοικοί του, εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στην περιοχή το 1922, προερχόμενοι από το χωριό Καρατζάκιοϊ της Ανατολικής Θράκης, το οποίο φημιζόταν για τα τυροκομικά του.

Η Μαριάννα ξεκινά πολύ πρωί την περιπλάνηση της και έτσι για να πάρουμε δυνάμεις, κάναμε μια στάση στον πολυχώρο «Σαν το σπίτι σας» όπου εκεί μας  περιμένει για να μας φτιάξει ένα δυναμωτικό πρωινό ο Δημήτρης Κούλελης ο οποίος επιμελείται και την κουζίνα του εστιατόριου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία του Χωριού και το πώς ήρθαν οι κάτοικοι από την Ανατολική Θράκη και για αυτό ακριβώς μας μίλησε ο εκπαιδευτικός (Δάσκαλος στο χωριό για πολλά χρόνια) Γρηγόρης Παγώνης.

Τα γαλακτοκομικά της Δορκάδας είναι πραγματικά πολύ καλής ποιότητας και έτσι δεν θα μπορούσαμε να μη δεν τα δοκιμάσουμε, επισκεπτόμενοι το εργαστήριο παραγωγής Στρούγγα  του Κου Κώτελη ο οποίος και μας μύησε στα μυστικά του νόστιμου γιαουρτιού…

Μετά τα πολύ νόστιμα γιαουρτάκια επισκεφτήκαμε ένα σπίτι του Χωριού όπου μας υποδέχτηκε η Κα Φρόσω Ντουντουγλίδου η οποία μας διηγήθηκε το πώς περνούσε τα χρόνια επί κατοχής, αλλά και την συνέχεια όπως την έζησε η ίδια και τα θυμάται…

Φυσικά τελειώσαμε την περιπλάνηση μας με τι άλλο με νοστιμότατες παραδοσιακές συνταγές. Η κυρία Ευμορφία Κουφάκη μας φιλοξένησε σπίτι της και μας έφτιαξε το παραδοσιακό Εξοχικό, ενώ η Κα Βίλλη μας έφτιαξε Γιαουρτολουκουμάδες.

Να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους του χωριού για την βοήθεια τους στα γυρίσματα της εκπομπής και ιδιαίτερα την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου «Η ΔΟΡΚΆΣ» Κα Ζωή Δέδα.