ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Παλαιά Καβάλα-θα τα πούμε στο Χωριό

Added: 06.12.2020

Ο Βασίλης με την ομάδα του  σας μεταφέρουν στην Παλαιά Καβάλα.

Διασχίζουμε την Εγνατία και λίγο πριν αντικρύσουμε την πόλη στρίβουμε αριστερά για τον Σταυρό  και τον Αμυγδαλαιώνα. Η πρώτη μας στάση είναι στο χωριό Φίλιπποι και συγκεκριμένα στην τοποθεσία με Τα βραχοανάγλυφα. Οι αρχαίοι Φίλιπποι ήταν χτισμένοι στη βάση ενός λόφου στον οποίο μπορεί να διακρίνει κάποιος επισκέπτης ένα μέρος από το αρχαίο τείχος της περιοχής που έφτανε μέχρι την κορυφή. Διάσπαρτα εδώ κι εκεί, και σκαλισμένα απ’ ευθείας επάνω σε βράχους σώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση, δεκάδες “περίεργα” ανάγλυφα. Δειτε ποιο είναι το κρυμένο τους μυστικό και γιατι φτιάχτηκαν…

Αφήνουμε πίσω μας αυτό το τοσο σημαντικό αρχαιολογικό τόπο και κατευθυνόμαστε για την Παλαιά Καβάλα  . Πριν όμως θα κάνουμε ακόμη μια στάση σε ένα καταπληκτικό μέρος όπου η φύση  οργιάζει. είναι το μονοπάτι και οι καταρράκτες της Παλιάς Καβάλας. Δείτε εκπληκτικές εικόνες.

Κάπου εκει κοντά στο  περιπατητικό μονοπάτι, βρίσκεται επίσης και ο παραδοσιακός νερόμυλος.  Ο Κυριος Ηλίας Βουτσάς υπευθηνος του νερόμυλου μας ξενάγησε και μας ενημερωσε για την λειτουργία του αλλά και την ιστορία του.

Στην παλαιά Καβάλα και ειδικότερα στις πλαγιές των βουνών που αντικρίζουν την Θάλασσα είναι σπαρμένα αμπέλια… Από εκείνα τα αμπέλια παράγονται τα κρασιά του Οινοποιείου   «Λαλίκος»  Ο ιδιοκτήτης  Κώστας Λαλίκος μας ξενάγησε και στο οινοποιείο  αλλα και στα αμπέλια του και μας μύησε στα μυστικά του κάλου και ποιοτικού κρασιού.

Τελευταία μας στάση η Παλαιά  Καβαλα . Είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 400μ. στις παρυφές του όρους Σύμβολο, βόρεια της Καβάλας. Είναι ένας τόπος γνωστός, κυρίως για τα άφθονα και δροσερά νερά του, για τα πανύψηλα πλατάνια, το πολύ καλό κλίμα, αλλά και τις παραδοσιακές ταβέρνες του.

Εκει οι γυναίκες του χωριού και του Πολιτιστικού συλλόγου παλαιάς Καβάλας μας ετοίμασαν παραδοσιακά  εδέσματα όπου και μας τα παρουσίασαν

Να ευχαριστήσουμε πολύ τον Κύριο Ηλία Βουτσά για την ξενάγηση στο παλιό Νερόμυλο, τον Κύριο Κώστα Λαλίκο για την ξενάγηση στον αμπελώνα και το Οινοποιείο,  αλλά και τις γυναίκες του χωριού και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του συλλόγου  Κα Κυριακή Παντούρη.

Μια εκπομπή που δεν πρέπει να χάσετε.