ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Λιβάδι Θεσσαλονίκης

Added: 11.01.2022

Γύρω από την Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά όμορφα χωριά. Εάν από αυτά που ξεχωρίζουν είναι το Λιβάδι….

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την πόλη και σε ύψος 850 μέτρων.  Ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και ήταν ένα από τα χωριά που ανήκαν στο βακούφι του Ισχάκ Πασά Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Αριστοτέλη με 3.455 κατοίκους το 2011.

Το Λιβάδι, σύμφωνα με διάφορες πηγές πληροφοριών, το 1913 είχε 1800 κατοίκους. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως μετά τον εμφύλιο (1950), άρχισε ομαδική μετανάστευση των κατοίκων του προς την Θεσσαλονίκη.

Η Μαριάννα ξεκινά την περιπλάνηση της  μέσα στα σοκάκια του Χωριού και συναντά το πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κύριο Τάκη Γουδήρα ο οποίος και μας μίλησε για την Ιστορία του Χωριού καθώς μας ξενάγησε και στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου με έτος ίδρυσης  το 1818 .

Στην συνέχεια συναντάμε ένα πολύ ενδιαφέρον άνθρωπο παλιό αυτοκινητιστή  και κάτοικο του χωριού τον Κύριο Γιάννη Γκαράγκο ο οποίος και μας μίλησε για την ζωή στο χωριό όπως την θυμάται εκείνος τα παλιότερα χρόνια.

Στο χωριό υπάρχουν χωράφια με καλλιέργειες Καρυδιού πολύ καλής ποιότητας και έτσι δεν θα μπορούσαμε να μην δεν επισκεφτούμε ένα από αυτά και εκεί μας περίμενε και μας ξενάγησε ο Κύριος Κουδούνης Χάρης

Μια άλλη σπουδαία καλλιέργεια είναι  τα κεράσια και τα Δαμάσκηνα και για αυτό μας μίλησε  και μας ξενάγησε στο  κτήμα του, ο κύριος Κλήμης  Χατζημαυρούδης

Το ταξίδι μας τελειώνει με τι άλλο μα φυσικά υπέροχες συνταγές τις οποίες μας παρουσίασαν οι Κυρίες  Ταυλίκου Καλλιόπη , Γκαράγκου Ελένη και Λίζα Ραντάτσι.

Ευχαριστούμε όλους τους κατοίκους του χωριού για την συμμετοχή τους στην εκπομπή