ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Νέα Μάδυτος Θεσσαλονίκης-θα τα πούμε στο Χωριό

Added: 10.01.2021

Ξεκινάμε το ταξίδι μας από την Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση προς Καβάλα…

Διασχίζουμε την παλιά εθνική οδό περνώντας  την Λίμνη του Λαγκαδά και μερικώς την λίμνη Βόλβη.

Το χωριό που καταλήγουμε είναι η Νέα Μάδυτος…

Η Νέα Μαδυτος είναι ένα προσφυγικό χωριό και ιδρύθηκε από τους κατοίκους που προήλθαν από την αρχαία  πόλη Μάδυτο της Ανατολικής Θράκης… Αυτό συνέβη  το 1922.

Από εκεί καταγόταν ο μέγιστος Ιστορικός μας Θουκυδίδης αλλά και ο Χριστόφορος Β΄ όπου διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατά τα έτη 1939-1966.

Επισκεφτήκαμε το εκκλησάκι του Άγιου Ευθυμίου με την υπέροχη Θέα στην λίμνη Βόλβη η οποία είναι η 2η μεγαλύτερη από αυτή τις Τριχωνίδας στο Αγρίνιο.

Για τα ιστορικά αλλά και πολιτιστικά στοιχεία του χωριού μας μίλησε ο Κύριος Άγγελος Γιαγλής ο οποίος ασχολήθηκε και με την οικοδομή και ιδιαίτερα με τον  σοβά  κάτι για το οποίο είναι πολύ γνωστή  η Νέα Μάδυτος.

Κάπου εκεί κοντά υπάρχει και ένα Μοναστήρι. Είναι η μονή των Αγίων Αναργύρων.

Εκεί μας υποδέχτηκε ο Πατέρας Ιωακείμ Περίφανος ο οποίος μας ξενάγησε και μας αποκάλυψε τα μυστικά και την ιστορία του παλιού αυτού παρεκκλησίου…

Φυσικά μιας και είμαστε δίπλα  στην Βόλβη δεν θα μπορούσαμε να μην δεν την επισκεφτούμε.. Εκεί σε μια παράκτια περιοχή από όπου υπάρχει πρόσβαση και δένονται οι βάρκες μας υποδέχτηκε ο επαγγελματίας ψαράς  Κος Καραφωτάκης Γιώργος ο οποίος και μας μύησε στα μυστικά του λιμνήσιου ψαρέματος…

Σειρά έχουν οι συνταγές μας αλλά και η παρουσίαση εδεσμάτων… Αυτό έγινε με την βοήθεια και οργάνωση  του πολιτιστικού συλλόγου Ελλήσποντος ο οποίος ιδρύθηκε το 1998.

Μάλιστα το χορευτικό τμήμα του συλλόγου μας παρουσίασε και  2  Μικρασιατικούς χορούς  μπροστά από το κτήριο του παλιού Γυμνασίου και τωρινή έδρα του συλλόγου.

Θα θέλαμε πολύ να ευχαριστήσουμε  την πρόεδρο του συλλόγου  Κα Νάνου Ευαγγελία , όλα τα μέλη του συλλόγου,  τους χορευτές,  τις Κυρίες που μας παρουσίασαν τα παραδοσιακά εδέσματα τον Σεφ Νίκο Λιογκάρη  για την υπέροχη συνταγή του, τον Πατέρα Ιωακείμ, τον  Κο Γιώργο Καραφωτάκη και τον Κο Άγγελο Γιαγλή.

Μια εκπομπή ταξίδι στο χρόνο που δεν πρέπει να χάσετε….