ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Ρετζίκι,Ασβεστοχώρι, Εξοχή, Μελισσοχώρι, Αρδαμέρι, Νικομηδινό-θα τα πούμε στο Χωριό

Μια πολύ όμορφη βόλτα στα Ορεινά χωριά του νομού Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο το επόμενο μας επεισόδιο.

Πρώτη μας στάση είναι τα Πεύκα η Ρετζίκι όπως είναι γνωστότερο στους παλαιότερους . Αυτή την στιγμή είναι στην ουσία ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης ωστόσο η ιστορία του μοιάζει σαν μύθος και προβαλει ένα σημαντικό μέρος από την ζωή στην παλιά Θεσσαλονίκη, του 18ου και 19ου αι.

Ανηφορίζοντας προς το Χορτιάτη σταματάμε στο Ασβεστοχώρι… Όπως λέει και το όνομά του, αρκετοί κάτοικοι παραδοσιακά ασχολούνταν με την κατασκευή ασβέστη. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Νεοχώρι.. Εκεί είναι και το περίφημο δάσος  «Κουρί» αλλά και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με την πανέμορφη θέα προς τον Θερμαϊκό… Δείτε όλη την ιστορία του.

Λιγα χιλιόμετρα στις παρυφές του Χορτιάτη βρίσκεται η Εξοχή. Ένα μέρος το οποίο έγινε γνωστό για το νοσοκομείο Παπανικολάου το οποίο παλαιότερα ήταν Σανατόριο..Δείτε όλη την εξέλιξη του…

Βγαίνουμε στην περιφερειακή οδό και κατευθυνόμαστε στο Μελισσοχώρι… Οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821, με γνωστότερο αγωνιστή το Νέστορα Στεργίου… Κάπου εκεί κοντά υπάρχει ένα  παραδοσιακό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που εδώ και πολλά χρόνια παρασκευάζει το γλυκό « Ισλί»  το οποίο είναι ένα παραδοσιακό, μικρασιάτικο, ημισιροπιαστό γλυκό, με καρύδια και μυρωδικά που το κάνουν πεντανόστιμο. Εκει μας υποδέχτηκε η οικογένεια  Πορφυρίδη ενώ ο Στέλιος Πορφυρίδης μας ξενάγησε στο εργαστήριο και μας μίλησε για την παρασκευή αυτής της  μυστικής συνταγής από τα βάθη της Καππαδοκίας .

Αφήνουμε το Μελισσοχωρι και κατευθυνόμαστε προς Καβάλα από την παλαιά εθνική οδό. Από το Βασιλούδι στρίβουμε δεξιά προς ακόμη ένα ιστορικό χωριό. Το Αρδαμέρι.  Εκεί και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναο της Κοίμησης της Θεοτόκου ο οποίος χρονολογείται  από το 1836 μας υποδέχτηκε ο Πατέρας Γαβριήλ Κυριλάκης ο οποίος μας αποκάλυψε όλη την ιστορία της περιοχής και μας ξενάγησε και στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής με την πλούσια Ιστορία του.  

Τελικός μας προορισμός το προσφυγικό χωριό Νικομηδινό. Δείτε την όλη ιστορία του και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην δεν επισκεφτούμε και την “Φάρμα Μπεκιάρη” με τα πολύ γνωστά πλέον σε όλους αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής. Εκεί μας υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης Μάκης Μπεκιάρης αλλά και οι γυναίκες του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού συλλόγου Νικομηδινού όπου και μας παρουσίασαν παραδοσιακά εδέσματα του τόπου.

Αυτά και πολλά ακόμη σε ένα επεισόδιο που απλά δεν πρέπει να χάσετε …

Να ευχαριστήσουμε την οικογένεια Πορφυρίδη για την φιλοξενία στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στο Μελισσοχώρι, τον Πατέρα Γαβριήλ Κυριλάκη για την πολύ ωραία ιστορική αναδρομή στο Αρδαμέρι , τις Γυναικες και ιδιαίτερα την πρόεδρο του συλλόγου Νικομηδινού Κα Στελλα Κοντοπούλου για τα παραδοσιακά εδέσματα και φυσικά τον Μάκη Μπεκιάρη για την φιλοξενία του στην  «Φάρμα Μπεκιάρη»