ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Βλαστή-Σισάνι-Εμπόριο Κοζάνης-θα τα πούμε στο Χωριό

Added: 23.11.2020

Ένα πολύ όμορφο ταξίδι κάναμε στα ορεινά χωριά του Νομού Κοζάνης…          

Πιο συγκεκριμένα κατευθυνόμαστε στις ορεινές κοινότητες του Δήμου Βόιου και την εύφορη κοιλάδα του Μύριχου.

Ξεκινώντας πολύ  πρωί και μετά από 13:30 περίπου ώρα από την Θεσσαλονίκη η πρώτη μας στάση είναι το Φράγμα Σισανίου. Τέθηκε σε λειτουργία το 2006 και είναι κατασκευασμένο από  λιθόρριπτο.

Λίγο πριν το χωριό υπάρχει ένας υπέροχος Ξενώνας,  ο  «Μύριχος», όπου είναι και η δεύτερη στάση μας για ένα καφεδάκι.. Εκεί μας υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης  Βασίλης Καραμαλής και μαζί με άλλους κατοίκους  μιλήσαμε για την περιοχή και τις ομορφιές της.

Ως γνωστών  στα εδάφη του ορεινού όγκου καλλιεργούνται τα περίφημα φασόλια Σισανίου. Επισκεφτήκαμε λοιπόν δυο χωράφια με φασόλια όπου και μας ξενάγησαν ο Κύριος Κώστας Κουκουφίκας παραγωγός και ο Τσιάρας Ιωάννης  Πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Πολύ κοντά βρίσκεται το χωριό Σισάνι. Ο πρόεδρος της κοινότητας  Κύριος Ζιώγου Δημήτρης  μας ξενάγησε και μας αποκάλυψε την ιστορία του  

Αφήνουμε πίσω μας  την Σισάνι  και ανηφορίζουμε μεσο  της  επαρχιακής  οδού  Αναράχυς-Εράτυρας με προορισμό το χωριό Βλάστη.

Η Βλάστη ή Μπλάτσι ή Βλάτσι είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό χτισμένο σε ένα μικρό κλειστό οροπέδιο σε υψόμετρο 1.140. Εκεί μας περιμένει ο ιδιοκτήτης του εστιατόριου «Στον Αλέκο» ο Δημήτρης  Τζάτζαρης όπου και μας έφτιαξε μια υπέροχη συνταγή.

Αφήνουμε πίσω μας και  την Βλάστη και ανεβαίνουμε το βουνό Μουρίκιο. Η διαδρομή μόνο αδιάφορο δε σαφήνει σε ένα τοπίο γεμάτο βλάστηση. Επόμενη στάση το χωριό Εμπόριο.  

Είναι χτισμένο στην ανατολική πλευρά του ομώνυμου βουνού σχεδόν κρυμμένο μέσα στην πευκόφυτη βουνοπλαγιά.

Εκεί εκτός από την ιστορία του μας υποδέχτηκαν οι Γυναίκες του τοπικού συλλόγου όπου και μας παρουσίασαν παραδοσιακά εδέσματα.

Θα θέλαμε να τις ευχαριστήσουμε ολες και ιδιαίτερα την πρόεδρο Κυρία Ματούλα  Πέσιου για τις ιστορικές της αναφορές.