ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Γιαννακοχώρι Ημαθίας-θα τα πούμε στο Χωριό

Ένα πολύ όμορφο ταξίδι στον παράδεισο του οίνου, στην μητέρα του κρασιού, του άβατου τον χειμώνα όρους κατά τον Ηρόδοτο , το Γιαννακοχωρι της  Νάουσας.

Η πρώτη μας στάση είναι σε μια όαση δροσιάς  είναι το περίφημο πάρκο Λεύκες.

Είναι ένα καταπράσινο μέρος  με λιμνούλες και ρυάκια να πολεμούν μεταξύ τους το ποιο θα περάσει από μπροστά σου….

Συνεχίζουμε στην πεδιάδα της Ημαθίας και κατευθυνόμαστε  προς το Μέγα Ρέμα όπως είναι γνωστός ο ποταμός που κυλάει σε ένα φαράγγι  , μήκους 90 μέτρων αυτό του Κραστά!

Ο λόφος της Κράστας, με ύψος κορυφής 520 μέτρα, δεσπόζει με τα ασβεστολιθικά πετρώματα και τους εξαίσιους χρωματικούς ,βράχινους ,σχισμένους όγκους. Δείτε εντυπωσιακές εικόνες!!

Επόμενη στάση μας  το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, κτισμένο σε περίοπτη θέση, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία. Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου χρονολογείται προ του έτους 1785. Δείτε όλη την ιστορία του.

Κατευθυνόμαστε στο Γιαννακωχώρι  το βρίσκεται σε απόσταση 6 περίπου χιλιομέτρων από τη Νάουσα.  Δείτε όλη την ιστορία του με τους κατοίκους  σε μεγάλο ποσοστό να έχουν ποντιακή καταγωγή!

Φυσικά μια και είμαστε στην μητέρα του Οίνου δεν θα μπορούσαμε να μην δεν επισκεφτούμε ένα οινοποιείο. Αυτό είναι το «Κτήμα Κελεσίδη». Στην καρδιά της οινοποιητικής ζώνης του Ξινόμαυρου.

Στο παραδοσιακό αυτό  οινοποιείο δημιουργούνται  κρασιά από ιδιόκτητους  αμπελώνες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Εκεί μας υποδέχτηκε ο Ιωάννης Κελεσίδης ο οποίος και μας  μύησε στα μυστικά του Ξινόμαυρου και όχι μόνο.

Στην συνέχεια  έχουμε γαστρονομία και διασκέδαση. Αυτό έγινε στην ταβέρνα  «Κραστά».

Εκεί μας υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης Μιχάλης Μούζας μαζί με την σύζυγο του την Κα Φωτεινή και εκτός από τα παραδοσιακά εδέσματα που σερβίρουν μας παρουσίασαν και 2 μοναδικές συνταγές.

Στην παρέα μας και ο Κύριος Ιωακείμ  Ανθόπουλος ο οποίος μας ανέφερε την Οδύσσεια των ανθρώπων από τον Πόντο μέχρι το Γιαννακοχώρι αλλά και την ορχήστρα μας όπου μας χάρισε όμορφες λαϊκές νότες.

Αυτά και πολλά ακόμη σε μια εκπομπή που απλά δεν πρέπει να χάσετε.

Να ευχαριστήσουμε  τις μοναχές της Ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου για την φιλοξενία τους.

Το κτήμα « Κελεσίδη»  και όλη την οικογένεια Κελεσίδη για την υπέροχη φιλοξενία τους.

Φυσικά τον Κο Μιχάλη Μούζα και την σύζυγο του για τις παρουσίαση των εδεσμάτων τον κύριο Ιωακείμ  Ανθόπουλο  και τα παιδιά της ορχήστρας  Δημήτρη Σκεντερίδη (μπουζούκι) Μάκη  Σιταρίδη (κιθάρα)  και Γιώργο Φουντουκίδη (πλήκτρα).