ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Καρυές Πιερίας-Θα τα Πούμε στο Χωριό

Added: 31.10.2020

Το πρώτο μας ταξίδι για την φετινή τηλεοπτική σεζόν είναι στο νομό Πιερίας και συγκεκριμένα στο χωριό Καρυές.

Το χωριό   απέχει  21  χιλιόμετρα  από  την  Κατερίνη  και πήρε  το όνομα  του  από  τις  πολλές  καρυδιές  που υπήρχαν  σε αυτή  την τοποθεσία .  Περπατήσαμε στα στενά σοκάκια του χωριού και  γνωρίσαμε την  ιστορική  φυσιογνωμία  των  Καρυών    που  φαίνεται  να  συνδέεται  με  τα  χρόνια  της τουρκοκρατίας.

Λίγο παραπάνω από το χωριό υπάρχει και ένα Πασίγνωστο Μοναστήρι που στο παρελθόν λειτουργούσε και ως αναρρωτήριο ανθρώπων με φυματίωση την Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας  Ολύμπου. Για την ιστορικότητα της μονης μας μίλησαν ο Πατέρας Γεώργιος Δέτσος αλλά και ο Κος Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για τα περίφημα κεράσια της… Και ετσι δεν θα μπορούσαμε να μη δεν επισκεφτούμε κάποιους καλλιεργητές κερασιών αλλά και δύο  συνεταιρισμούς.

Στο χωριό γίνεται μια προσπάθεια από τους κατοίκους για την δημιουργία ενός πάρκου το «Λίκνο των Μουσών» .  Με εκτάσεις 12.000 στρεμμάτων  με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον  και με στρατηγικό σχεδιασμό  το θεματικό πάρκο είναι άμεσα υλοποιήσιμο…

Σειρά παίρνει η παράδοση και η ιστορία του χωριού…

Οι γυναίκες του χωριού μας ετοίμασαν ποικίλα παραδοσιακά εδέσματα ενώ μας χόρεψαν και τι άλλο τοπικούς παραδοσιακούς χορούς…

Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον  δάσκαλο  Πατσιοδήμο Δημήτρη αλλά και τον  Ιερέα Δημήτριο Τσιρώνη για τα ιστορικά στοιχεία του χωριού.

Επίσης να ευχαριστήσουμε τον Κο Απόστολο Χήρα για την ξενάγηση στο χώρο του πάρκου αλλά και τις ευρύτερης περιοχής.