ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Ελαιώνας Σερρών    

Βρισκόμαστε σε ένα από τους πλουσιότερα καλλιεργησίμους  κάμπους της Χώρας μας αυτός των Σερρών.

Το χωριό που επισκεφτήκαμε ο Ελαιώνας ο οποίος όμως δεν είναι ακριβώς στην πεδιάδα αλλά ένας ημιορεινός οικισμός 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών.

Μέχρι το 1928 ονομαζόταν «Ντουτλή». Ο Ελαιώνας, σκαρφαλωμένος στο υψόμετρο των 400 μ, συνδυάζει με υπέροχο τρόπο το παραδοσιακό περιβάλλον και το φυσικό κάλλος.

H Μαριάννα    ξεκινά την περιπλάνηση της στα σοκάκια του χωριού και η πρώτη της συνάντηση είναι με τον πρόεδρο της Κοινότητας τον Κύριο Βλάχο Γεώργιο ο οποίος μέσα από την διήγηση του μας ενημερώνει για την ιστορία τις ασχολίες και τα έθιμα του χωριού.

Λίγο πιο έξω από το Χωριό υπάρχει μια ολοκληρωμένη κτηνοτροφική μονάδα. Εκεί μας περιμένει για να μας ξεναγήσει ο ιδιοκτήτης, νεαρός σε ηλικία , Βλάχος Κωνσταντίνος ο οποίος μεταξύ άλλων μας περιγράφει γιατί πήρε την απόφαση να ασχοληθεί  με την κτηνοτροφία γενικότερα…

Ο Ελαιώνας είναι γνωστός για τα νερά του γενικότερα και έτσι εκεί κοντά υπάρχει και ένα παλιό νεροτριβίο. Σε εκείνο το σημείο μας περιμένει ο Σπύρος Βλαχος  με τον οποίο περπατήσαμε στο δάσος και μάθαμε την ιστορία του τριβείου αλλά και το πώς κανείς μπορεί να έρθει και να απολαύσει τα φυσικού κάλλους μονοπάτια της περιοχής .

Εκτός από τα νερά του ο Ελαιώνας έχει και πολλά ελαιόδεντρα… Έτσι υπάρχει και μουσείο Ελιάς το οποίο είναι επισκέψιμο αλλά και πολλές καλλιέργειες ελιάς. Για το μουσείο μας μίλησε η Κυρία Βλαχου Ικιούζη Στέλλα ενώ για την καλλιέργεια τις ελιάς ο Κύριος Ιακώβου Παντελής

Η ώρα πέρασε ήρθε το απόγευμα και είναι η κατάλληλη ώρα να μαγειρέψουμε.

Τις παραδοσιακές συνταγές μας τις παρουσίασαν οι κυρίες Βλαχου Σοφία και Βλάχου Πασχαλία.

Να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους του χωριού για την υπέροχη φιλοξενία