ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Προφήτης Θεσσαλονίκης

Added: 02.01.2022

Μετά από μια μικρή παύση τα ταξίδια μας συνεχίζονται. Επομένη στάση μας, επόμενο χωριό ο Προφήτης Θεσσαλονίκης.

Ο Προφήτης είναι ένα χωριό του Νομού Θεσσαλονίκης του δήμου Βόλβης  με μόλις 935 κατοίκους. Το όνομα του το έλαβε από τον ναό του χωριού, τον Προφήτη Ηλία.

Οι κάτοικοι του είναι γηγενείς Έλληνες Μακεδόνες και διατηρούν ως σήμερα τα έθιμά τους όπως είναι οι Λαζαρίνες, οι Αράπηδες, η Χελιδόνα και διάφορα του γάμου.

Στον Προφήτη γεννήθηκαν και έδρασαν οι Μακεδονομάχοι Ευάγγελος Ζερβός, Απόστολος Σπύρου (οι οποίοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν από τους Τούρκους) και ο Πασχάλης Τσουκαλάς.

Η Μαριάννα ξεκινάει την περιπλάνηση της στο χωριό και φυσικά η πρώτη της στάση είναι στο Ναό του Προφήτη  Ηλία όπου και την περιμένει η εκπαιδευτικός με καταγωγή από τον Προφήτη, Κυρία Στέλλα Κοντοπούλου όπου μέσα από τις διηγήσεις της, μαθαίνουμε όλη την ιστορία των Εκκλησιών του Χωριού…

Ο Προφήτης διατηρεί και  λαογραφική γωνιά σε ένα παλιό σπίτι εντος του Χωριού όπου εκεί μας περιμένει ο επίσης εκπαιδευτικός Κύριος Τσουκαλάς Αθανάσιος ο οποίος μας  αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το χωριό από τα αρχαία χρόνια καθώς και  για τις ασχολίες τους στο πέρασμα του χρόνου.

Οι Καλλιέργειες που  είναι αρκετά αναπτυγμένες στην περιοχή είναι αυτές  του θερμοκηπίου.

Εκεί η Μαριάννα συναντά την Κυρία Τόλη Λίνα η οποία μας μυεί στον τρόπο καλλιέργειας εντος του θερμοκηπίου…

Στα χωριά σαν και τον Προφήτη  ζουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι γεννήθηκαν και έζησαν όλη τους την ζωή εκεί. Ένας από αυτούς είναι ο Κύριος  Βαγγέλης  Γαζής ο όποιος με πολύ γλαφυρό τρόπο μας διηγήθηκε τα παιδικά του χρόνια στο Χωριό.

Φυσικά η Κτηνοτροφία είναι και αυτή μια από τις βασικές ασχολίες των Κατοίκων… Το μεσημεράκι λοιπόν μας βρίσκει στην μονάδα που διατηρεί ο Κύριος Σοφολόγης Βασίλης ο οποίος μας ξεναγεί  και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχημένης πορείας του στην κτηνοτροφία…

Η ώρα πέρασε και είναι η κατάλληλη για τις συνταγές μας….

Τα  παραδοσιακά φαγητά μας τα παρουσίασαν οι Κυρίες Δήμητρα Σιδερά, Μάγδα Πελιτάρη και Λένα Σιαγκά τις οποίες και ευχαριστούμε πολύ.

Να ευχαριστήσουμε επίσης  όλους τους κατοίκους του Χωριού για την υπέροχη φιλοξενία τους αλλά και την οργάνωση της παραγωγής