ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Δαμιανό Πέλλας

Added: 17.11.2021

Το πρώτο μας ταξίδι για την φετινή τηλεοπτική σεζόν είναι στο Δαμιανό Πέλλας.

Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 150 μέτρων, σε απόσταση 4 χλμ. από τα Γιαννιτσά. Μέχρι το 1928 έφερε την ονομασία Δάμιανη. Οι κάτοικοί του στην πλειοψηφία τους είναι απόγονοι προσφύγων από την περιοχή της Καππαδοκίας.

Εκεί συναντήσαμε τον Κο Κώστα Καζόγλου οι οποίος μα μίλησε για την Ιστορία του Χωριού αλλά και των κάτοικων από την περιοχή Σιβρί Χισάρ της σημερινής Τουρκίας. Ο Κύριος  Αβρααμ Γαβριηλίδης μας μίλησε για την πέτρα που εχει στην αυλή του σπιτιού του η οποία  την χρησιμοποιούσαμε για να φτιάξουν πλιγούρι.

Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε τον Ναό Χωριού ο οποίος χρονολογείται από το 1893 και ιστορικές πληροφορίες μας έδωσε ο Πατέρας Γεώργιος Ζορμπάς.

Σειρά έχει η κτηνοτροφική μονάδα του Κου Κώστα Καζόγλου ο οποίος μας ξενάγησε και μας μύησε στα μυστικά του φρέσκου γάλακτος αλλά και το πώς έχει αυτή την στιγμή η κατάσταση με την κτηνοτροφία γενικότερα…

Ο Κος Εύθυμης Καραγιώργος (παραγωγός Βοτάνων) μας ενημέρωσε για την παραγωγή ρίγανης ενώ μας κέρασε και ένα δροσιστικό τσάι Ρίγανης!!

Λίγο πριν τις συνταγές ,μας φιλοξένησε στο σπίτι της η Κα Μάρθα Αναργυρίδου και μας διηγήθηκε την ζωή στα παλαιότερα χρόνια και όπως τα θυμόταν η ίδια.

Και φυσικά τελειώσαμε με 3 υπέροχες συνταγές τις οποίες μας παρουσίασαν οι Κυρίες Κατίνα Μυλωνά , Σιμέλα και Μαρία Μαυρομάτη όλες υπέροχες και παραδοσιακές… Ποιες ήταν?  Δείτε το στην εκπομπή μας την οποία και φυσικά δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα.

Να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους του Χωριού για την υπέροχη φιλοξενία τους αλλά και την οργάνωση της παραγωγής

Για μία ακόμη χρονιά φυσικά μαζί μας η αλυσίδα καταστημάτων Phoneclub με 3 ολοκαίνουρια καταστήματα κοντά σας, η Φάρμα Μπεκιάρη με τα περίφημα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, το ηλεκτρονικό κατάστημα Mytvshop αλλά και η Κεντητική Θεσσαλονίκης που μας χαρίζει τις υπέροχες ποδιές που φοράνε οι κυρίες.