Θα τα Πούμε στο Χωριό-Ανω & Κάτω Κεφαλάρι Δράμας

Άλλο ένα υπέροχο ταξίδι αυτή την  φορά  στον νομό Δράμας  και συγκεκριμένα στα χωριά Άνω και Κάτω Κεφαλάρι.

Ένας τόπος που για oσους  ειδικά έχουν επισκεφτεί τα Ολλανδικά  τοπία στις κάτω χώρες, θα ανακαλύψουν την ομοιότητα του με την χώρα της τουλίπας. Το Κεφαλάρι φημίζεται για τις πηγές του και για την ποιότητα του πόσιμου νερού του. Το νερό που αναβλύζει από τις δεκάδες πηγές είναι άφθονο, αφού τροφοδοτεί ολόκληρη την πόλη της Καβάλας και την περιοχή του Καλαμπακίου

Κατοικείται κυρίως από πρόσφυγες που ήρθαν από τον Πόντο το ’21. Η ονομασία του χωριού που επικρατούσε επί τουρκοκρατίας ήταν «Μπουνάρμπασι».

1η μας στάση στην ταβέρνα «Κρύα Νερά» όπου εκεί μας υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης  Αναστάσιος Τσολερίδης  και μας μίλησε για το Οξύρυγχο, ένα αιωνόβιο ψάρι που το βρίσκουμε  κυρίως σε ποταμούς της Ρωσίας. Εκτός των άλλων μας κέρασε και ένα τσίπουρο με μεζέ «Λάχανο με φασόλια».  Λίγο ποιο έξω από το χωριό στο Άνω Κεφαλάρι, υπάρχει και ένας παραδοσιακός νερόμυλος ιδιοκτησίας  «Κοντού» Δείτε όλη την ιστορία του ,  πώς οι άνθρωποι πάσχιζαν τα δύσκολα χρόνια  στις αρχές του 20ου αιώνα για να εξασφαλίζουν το ψωμί τους,  μέσα από την αφήγηση και την ξενάγηση του ιδιοκτήτη κου Δημήτρη  Κοντού.

Αφήνουμε τον Νερόμυλο και ανηφορίζουμε προς το βουνό που στέκει επιβλητικά πάνω από το χωριό του Κεφαλαρίου. Εκεί  υπάρχουν πανέμορφα ξωκλήσια ( των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης / του Αγίου Νικολάου / της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία) τα οποία περιστοιχίζονται από πλούσια βλάστηση και κατακλύζονται από πλήθος προσκυνητών τις ημέρες εορτασμού των Αγίων.

Την ξενάγηση και την ιστορία τους μας την περιγράφει ο Κύριος Μουτραπίδης Γιάννης  τον οποίο και ευχαριστούμε…

Επιστρέφοντας στο Κεφαλάρι κάνουμε μια παράκαμψη όπου και κατευθυνόσαστε σε μια από τις σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής χυμού Ροδιού την ΑΣΟΠ. Στην ουσία είναι η πρώτη ελληνική καθετοποιημένη πρότυπη μονάδα επεξεργασίας ροδιού

Εκεί μας υποδέχτηκε ο Κύριος  Παναγιώτης Αθανασίου  όπου και μας μίλησε για το Ρόδι, την παραγωγή του, αλλά και το πώς φτάνει σε εμάς ο χυμός αναλλοίωτος , πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και  με όλα τα θρεπτικά συστατικά του…

Σειρά έχει η γαστρονομία… Στην πλατεία του χωριού μας φιλοξένησαν οι γυναίκες του χωριού όπου και μας παρουσίασαν παραδοσιακά εδέσματα… Μάλιστα φτιάξαμε και μια κοτόπιτα με τον παραδοσιακό τρόπο όπως την έφτιαχναν πριν πολλά χρόνια στο χωριό.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις γυναίκες που πήραν μέρος και παρουσίασαν τα φαγητά τους και ιδιαίτερα την Κα Μαρία Αλμπαντίδου για την βοήθειά της στην οργάνωση της παραγωγής.

Ευχαριστούμε τον Κύριο Τσολερίδη Αναστάση , τον Κύριο Δημήτρη Κοντό, τον Κύριο Μουτραπίδη Γιάννη , τον Κύριο Αθανασίου και όλο το προσωπικό του ΑΣΟΠ για την φιλοξενία τους…

Φυσικά είναι μια εκπομπή που δεν πρέπει να χάσει κανείς…