ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Κηπουρειό- Λάβδα Γρεβενών-θα τα πούμε στο Χωριό

Το ταξίδι μας ξεκινάει πολύ πρωί από την Θεσσαλονίκη….

Κατευθυνόμαστε σε μια περιοχή η οποία είναι γνωστή για τα περίφημα πέτρινα γεφύρια της αλλά και τα μανιτάρια.

Σωστά καταλάβατε μιλάμε για τα Ορεινά Γρεβενά….

Ξεκινώντας  εισερχόμαστε στην Εγνατία Οδό. Μετά από 13:30 ώρα περίπου ανάμεσα στα χωριά Κοσμάτι και Κηπουρειό, στο μονοπάτι Γρεβενών – Μετσόβου βρίσκεται το γεφύρι του Σταυροποτάμου.

Δείτε την ιστορία του καθώς ήταν το πέρασμα για Μέτσοβο και  Ιωάννινα.

Αφήνουμε το γεφύρι και περνάμε απέναντι από την Εγνατία ξεκινώντας την ανάβαση  σε υψόμετρο 820 μ., 22 χλμ. ΝΔ των Γρεβενών όπου και συναντούμε το χωριο Κηπουρειό. Επί Τουρκοκρατίας το χωριό υπήρξε κεφαλοχώρι και ποθητή έδρα των Τούρκων λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Κάπου εκεί  υπάρχει και ένα παραδοσιακό μελισοκόμειο… Είναι του Κυρίου Ντούνα Κωνσταντίνου πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Γρεβενών ο οποίος και θα μας μυήσει στα μυστικά του Γρεβενιώτικου μελιού.

Αφήνουμε πίσω μας το Κηπουρείο και τον Μελισσοκόμο  Κωνσταντίνο  Ντούνα  και ανηφορίζουμε ακόμη περισσότερο. Η διαδρομή  σε όλο τον ορεινό όγκο τον Γρεβενών είναι συναρπαστική… 

Προορισμός μας το χωριό των Μανιταριών ..Η Λάβδα .

Μετά από λίγη ώρα ξεπροβάλλουν τα σπίτια του χωριού. Κτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μ. σε ένα μαγευτικό τοπίο που αλλάζει συνεχώς πρόσωπα ανάλογα με τις εποχές του έτους. Δείτε όλη την ιστορία της.

Φυσικά μετά από  όλη αυτή την διαδρομή και με την φύση δίπλα μας , μας άνοιξε η όρεξη.

Για αυτό ανέλαβαν δράση τα μέλη  του Συλλόγου Μανιταρόφυλλων  Ελλάδος οι οποίοι  μας έφτιαξαν τι άλλο μοναδικές συνταγές με σπάνιες ποικιλίες μανιταριών. Μαζί με την παρουσίαση των υπόλοιπων εδεσμάτων είχαμε την χαρά και την τιμή να είναι μαζί μας και  ο Πρόεδρος του συλλόγου Μανιταρόφυλλων ο Κύριος Γιώργος Κωνσταντινίδης ο οποίος μας μίλησε για το έργο του συλλόγου, τα βιβλία που έγραψε αλλά και για ποιο λόγο ο ορεινός όγκος των Γρεβενών είναι το  μέρος που ευδοκιμούν οι περισσότερες ποικιλίες μανιταριών παγκοσμίως…

Μαζί του και η Κα Ειρήνη Κιτσιούλη πρόεδρος του συλλόγου Λαβδανιωτών η οποία μας μίλησε για τις δραστηριότητες του συλλόγου αλλά και του μουσείου μανιταριών.

Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον σύλλογο Μανιταρόφυλλων Ελλάδος για την φιλοξενία, τις υπέροχες συνταγές και τα μοναδικά παραδοσιακά τραγούδια.

Μια εκπομπή που απλά δεν πρέπει να χάσετε