ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Δωροθέα Πέλλας   

Added: 08.03.2022

Η επόμενη στάση μας είναι σε ένα σημαντικό τόπο. Την Δωροθέα Πέλλας.

Έως  και το 1922 ονομαζόταν Γάβριστα και είναι χωριό του Δήμου Αλμωπίας…

Το χωριό είχε μικτό μουσουλμανικό και χριστιανικό πληθυσμό στις αρχές του 20ού αιώνα, με πλειοψηφία μουσουλμάνων , 650 έναντι 200 χριστιανών, οι οποίοι προσέκειντο στο Πατριαρχείο.

Η Μαριάννα ξεκινά την περιπλάνηση της και η συναντά την Κυρία Σκάρπαρη Βάσω η οποία με πολύ γλαφυρο τρόπο μας περιγράφει την ζωή στο Χωριό στο παρελθόν αλλά και στο παρόν.

Η περιοχή σφύζει από  παραποτάμια ζωή με την χλωρίδα και πανίδα να έχουν οργιάσει   τα  ποτάμια και η  ίδια η φύση έχει βάλει τα δυνατά της και έτσι ο τόπος είναι ιδανικός για καλλιέργειες…. Και μια από αυτές είναι το Πράσο. Μάλιστα οι κάτοικοι εχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη τεχνική όπου τοποθετούν το πράσο στα πεντακάθαρα νερά του ποταμού για να καθαρίσουν  και όχι μόνο… Λεπτομέρειες τις τεχνικής αυτής μας περιγράφει ο Κύριος Κώστας Ηλιάδης.

Και όπου υπάρχουν πολλά νερά υπάρχουν και ψάρια…. Μάλιστα το ιχθυοτροφείο που διατηρεί εκεί ο Κύριος Γιώργος Κωνσταντίνου ακολουθεί όλα τα σύγχρονα πρότυπα παραγωγής,  κυρίως πέστροφας…

Στην συνέχεια η Μαριάννα κατευθύνεται προς το ξωκλήσι  της Αγίας Παρασκευής και όπως μας περιγράφει   ο κύριος Ηλίας Καμπαδάκης στο συγκεκριμένο εκκλησάκι έχουν γίνει και πολλά θαύματα τα οποία τα γνωρίζει προσωπικά ο ίδιος….

Η ώρα πέρασε ήρθε το βραδάκι και φυσικά η ώρα των συνταγών μας.

Οι κυρίες  Αρβανιτάκη Ευγενία  και Σινάπη Σοφία μας καλωσόρισαν σε ένα ιδιαίτερο  χώρο όπου και μας παρουσίασαν τι άλλο παραδοσιακές συνταγές.

Να ευχαριστήσουμε όλους του κατοίκους του Χωριού για την φιλοξενία τους και την συνεργασία τους .