ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Νέος Μυλότοπος Πέλλας

Βρισκόμαστε στο νομό Πέλλας σε ένα νεοϊδρυθέν Χωριό.  Συγκεκριμένα οι πρώτοι κάτοικοι, πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, κυρίως από το χωριό Κιορούμτζε και την Ανατολική Θράκη ήρθαν σε τούτα τα μέρη το 1924 μετά την συνθήκη της Λωζάννης Το 1972 συνενώθηκε με τον παραδοσιακό οικισμό της Κρώμνης.

Ο Νέος Μυλότοπος βρίσκεται μεταξύ της πόλης των Γιαννιτσών και του όρους Πάϊκου

Η Μαριάννα ξεκινά την περιπλάνηση της και συναντά στην πλατεία του Χωριού τον κύριο Νίκο Παπαδόπουλο ο οποίος κα μας αναπτύσσει όλη την ιστορία των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη στο χωριό…..

Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει μια μονάδα παραγωγής ζυμαρικών όπου εκεί η Μαριάννα συναντά τον ιδιοκτήτη Χρήστο Παπαδόπουλο ο οποίος μας ξενάγησε και μας μίλησε για τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ζυμαρικών. 

Φυσικά χωριό χωρίς να επισκεφτούμε μια κτηνοτροφική μονάδα δεν γίνεται και έτσι  το μεσιμεράκι μας βρήκε στην μονάδα Κρεατοπαραγωγής του Χρήστου Τσαβαλάκογλου ο οποίος μας μίλησε για την ολη την παραγωγική διαδικασία αλλά μας ξενάγησε και στο παραδοσιακό κρεοπωλείο που διατηρούν στο χωριό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το χωριό Κρώμνη (πρώτη κατοικία των προσφύγων)  το οποίο και επισκεφτήκαμε αντικρίζοντας σκηνές εγκατάλειψης…..

Η ώρα των παραδοσιακών συνταγών σε ακόμη μια περιπλάνηση μας  είναι και το τελευταίο μέρος του ταξιδιού μας και για αυτό να ευχαριστήσουμε τις κυρίες Μελετιάδου  Ζωή, Τασία Μαυρίδου και Γεωργία Χρηστίδου για τα υπέροχα παραδοσιακά φαγητά που μας παρουσίασαν….

Να ευχαριστήσουμε όλους τους κατοίκους του Χωριού για την υπέροχη φιλοξενία τους αλλά και την οργάνωση της παραγωγής