ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ - Βασιλικά Θεσσαλονίκης-Θα τα Πούμε στο Χωριό
Η επόμενη μας στάση στο οδοιπορικό μας στα χωριά της Ελλάδος, είναι τα Βασιλικά
Βρίσκονται νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στην κοιλάδα του Ανθεμούντα και μαζί με τη Λακκιά αποτελούν τη δημοτική κοινότητα Βασιλικών του δήμου θέρμης.
Η πρώτη γνωστή αναφορά του ονόματος Βασιλικά στις πηγές ανάγεται στο 1094 και προέρχεται από αγιορείτικο έγγραφο.
Επισκεφτήκαμε το Πύργο των Βασιλικών ο οποίος περιγράφεται ως «Μεταβυζαντινός» και ανήκει στον οικισμό του Πινσώνος όπως ήταν γνωστός. Δίπλα του υπάρχουν κατάλοιπα μιας δεξαμενής και ενός χαρακτηριστικού Οθωμανικού λουτρού που είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τέτοιου κτίσματος σε όλη την Ελλάδα.
Φυσικά το άγαλμα προς τιμήν του Καπετάν Χάψα ο οποίος μαζί με ακόμη 67 παλικάρια έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της περιοχής από τον Τουρκικό ζυγό.
Τα βασιλικά είναι πολύ γνωστά για τα κολοκυθάκια του τα οποία και λόγω του μικροκλίματος είναι πολύ νόστιμα. Σε ένα κτήμα με θερμοκήπια μας περιμένει η γεωπόνος Κα Όλγα Γελαδάρη, η οποία και μας αναλύει το πώς καλλιεργούνται τα κολοκυθάκια και γιατί τελικά έχουν αυτή την ιδιαίτερη γεύση.
Λίγο ποιο έξω από τον οικισμό συναντάμε ένα Σαγματοποιείο, ένα από τα εναπομείναντα στην Ελλάδα. Εκεί μας υποδέχεται ο ιδιοκτήτης Κος Σταύρος Λυσαβούδης ο οποίος και μας αποκαλύπτει τα μυστικά αυτού του παλιού επαγγέλματος.
Στην συνέχεια έχουν σειρά η παρουσιάσεις των πιάτων αλλά και οι συνταγές.
Πριν όμως ένα καλωσόρισμα από τον πρόεδρο τις κοινότητας τον Κο Αστέριο Καρακκώτα αλλά και την Φιλόλογο Κα Νίκη Σαλακγούδη η οποία και μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή με επίκεντρο φυσικά την μάχη των Βασιλικών και το ολοκαύτωμα του οικισμού.
Οι συνταγές μας δεν θα μπορούσαν να μη δεν έχουν σχέση με το κολοκυθάκι μιας και είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής ωστόσο και τα πιάτα που μας παρουσίασαν οι κύριες είναι παραδοσιακά της περιοχής. Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Κοινότητας Κο Αστέριο Καρακώττα για την πρόσκληση και την οργάνωση της παραγωγής. Την φιλόλογο Κα Νίκη Σαλαγκούδη για την πολύτιμη βοήθεια της, τον Κύριο Σταύρο Λυσαβούδη για την φιλοξενία του στο σαγματοποιείο , την Κα Όλγα Γελαδάρη για την ξενάγηση στο κτήμα, την Κα Σούλα